9 Eylül 2016 Cuma

Okula Başlamadan Önce Düşünülmesi Gerekenler

Biz de gelecek yıl ilkokul hazırlığa başlayacak kızımız için kışın okul gezmeye başlayacak ailelerdeniz.  O okul bu okul diye konuşurken düşündüm de bizim zamanımızda okula karar vermek ne kolaymış. Çocuklar genellikle eve en yakın olan devlet okuluna gönderilirdi. Mahalledeki  esnafın, kapıcıların, yan komuşunun çocukları sınıf arkadaşımız olur, beraber okula gidilip, ele ele eve dönülür sonra da bahçede oynamaya devam edilirdi. Kimse kimsenin babası ne iş yapar, ne arabası vardır vs bilmezdi. Statü düşünülmeden sadece büyümeye, öğrenmeye ve oynamaya yani çocukluğumuza odaklanılırdı.

Şu zamanda ise bırakın devlet okulunu, özel okullarda bile Atatürkçü, Laik, iyi eğitim veren bir okul arıyorsunuz. Okulu buldunuz bu sefer okulun uzaklığı, çocuğu sabahın kör karanlığında servise bindirmenin üzüntüsü sizi zorlamaya başlıyor. Hele bir de kardeş varsa onun okulunu da yakın seçiyorsunuz ki birbirlerine sahip olsunlar. İlkokulda  nerdeyse her yıl okuldan memnun kalmayıp değiştiren o kadar veli duydum ki. Sebebini sorduğunuzda, “Aman ingilizce çok zayıf”, “Ortaokul, Lise başarı puanları düşük”, “Öğretmen çok ilgisiz” gibi yorumlar yapılıyor. Böylece “sözde” çocuklar düşünülerek alıştığı arkadaşlarından, öğretmeninden, çevresinden ve en önemlisi düzeninden ayrılıyor çocuklar. Ben bunun sebebinin bir kısmının okul eğitim sisteminden kaynaklandığını düşünsemde bir kısmının da ailelerden kaynaklandığını düşünüyorum. Şu zamanda bazı ailelerin çocuklarını maalesef az tanıdıkları, becerileri ve kapasitelerini değerlendirmeyip kendi hayalleri için çocukların belki de hiç mutlu olmayacakları özel okullarda okuttuklarını gözlemliyorum. Örneğin daha sosyal bir çocuğun sosyal olanakları daha fazla olduğu, eve yakın olan ki eve gelip bahçeye arkadaşlarıyla çıksın bir okul seçmeleri daha doğru olabilir. Veya daha analitik bir çocuk daha disiplinli, fen ve matematik ağırlıklı bir okula yönlendirilebilir. Ama ne olursa olsun evinize yakın bir okul seçmek, çocukların eve gelip ödevlerini yapıp yine çocukluklarını yaşamak için bahçede koşturmaları için onlara fırsat yaratabilir. Eskilerin söylediği gibi “En iyi okul evine yakın okuldur”.

Bir de yeni nesillerde sadece okulla da bitmiyor, haftasonları çocukların ekstra kursları, özel dersleri oluyor. Bale dersi, jimnastik dersi, piyano dersi, karate, yüzme, basketbol derken çocuk kendini dersten derse giderken buluyor. Tabii ki çocukların becerilerine göre yönlendirmemiz gerekiyor. Bu onların gelişimi için çok önemli. Ama gördüğüm kadarıyla çocuklar tek ailesiyle ve arkadaşlarıyla doyasıya geçirecekleri zaman olan haftasonlarını kurs kurs, ders ders geziyorlar. Bu da maalesef çocukluğunu yaşayamayan hep bir koşturma içindeki çocukları ortaya çıkarıyor. Bu kadar her güne bir ders, kurs bulmak yerine, senede bir branşda ders aldırılsa ve geri kalan tatil günlerinde çocuklar aileleriyle tiyatroya, aile yemeğine, müze gezmeye , arkadaşlarıyla bahçede top oynamaya gitse daha yaralı olmaz mı sizce?

Evet şu zamanda çoğu aile çocuğu için en iyi eğitimi vermeye, onu geleceğe en iyi şekilde hazırlamaya odaklanıyor. Hepimiz bunun için çalışıyoruz. Ama bir durup çocuğa nefes alma imkanı vermemiz gerektiğini düşünmüyor musunuz? Zaman bizim zamanımız gibi değil belki ama yine de çocuklarımızın bizim zamanımızdaki gibi güzel çocukluk anıları biriktirmesine yardımcı olabiliriz. Sürü psikolojisi olarak herkes nereye gidiyorsa biz de oraya götüyoruz çocukları. Bırakalım hangi velinin ne yaptığını, çocuğumuzu tanıyarak onu yönlendirelim ve bırakalım onlar zaten stresi bol olan günlerin içinde boş vakitlerini biraz rahat geçirsinler. 

Biz daha ilkokul yoluna çıkmadık ama eşimle hem fikir olduğumuz konular; kızımızı tek boş vakti olacağı haftasonları o kurs benim bu kurs senin götürmeyeceğimiz, her yıl onun yeteneğine göre bir branş seçip o konuda ders aldıracağımız, özel okul bile olsa evimize yakın bir okula karar vereceğimiz veya evimizi okula yakın taşıyacağımız ve kızımıza oyun oynamak için zaman yaratmamız gerektiği. Eğer sizde bizim gibi ilkokul dönemine daha atım atmamışsanız bu konuları iyi düşünüp, etrafınızı gözlemlersiniz belki sizde çocuğunuza daha stressiz ve mutlu bir çocukluk hediye edebilirsiniz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder