11 Aralık 2013 Çarşamba

Bebekleri Rutine Sokmak

Anneler, eğer önlerinde takdir ettikleri örnek bir anne varsa, kendi bebekleri olduğu zaman da, o örnekten aldıkları dersleri bebeklerine uygulamak istiyorlar. Benim de en büyük örneğim, kızım doğmadan önce ablamın, yeğenim Ömer’i yetiştiriş tarzıydı. Ömer’in her gün aynı saatte yıkanması, beslenmesini zamanlı yapması, ek gıdalara başladığında ısrar ettirmeden yediği kadar yemesi, saatli televizyon izlemesi gibi örnekleri kendime örnek aldım. Ömer saatli bir bebekti. Ne zaman uyuduğu, ne zaman yemek yediği belliydi. Akşam 20.00’da akşam uykusuna yatıyordu. Ablam çalışan bir anne olmasına rağmen, Ömer’in saatlerine göre hareket ediyor ve düzenlemeleri ona göre yapıyordu. Ömer şu an 5 yaşına girdi. Hala her akşam aynı saatte banyo yapıyor, her akşam aynı saatte yemek yiyor ve hala 20.00’da uyuyor.

Ben de Ada doğduğu zaman, Ada’nın bir rutini olması gerektiğine karar verdim. Okuduğum çocuk yetiştirme kitapları ve çeşitli pedagogların makalelerinde de yazdığı gibi, çocuklar düzen istiyorlar. Tracy Hogg kitabında, bebeklerin dünyaya geldikleri anda bir bilinmeze doğduklarını ve onları rutine oturtursak endişelerinin azalacağını söylüyordu. Çünkü bebeklerin saat kavramları olmasa da, hangi aktiviteden sonra neyin olacağını, tekrarlama yoluyla öğretmiş oluyorduk. Ada’da da böyle oldu. Hastaneden eve geldiğimizden itibaren Ada hep aynı saatte yıkandı ve banyo sonrasında emip akşam uykusuna yatacağını biliyordu. Bunu anlaması tabii ki bir kaç haftasını aldı. Ama ben Ada’ya banyo rutini sonrasında emeceğini ve uyuyacağını hep aynı saatte yıkayarak öğretmiş oldum. Böylece Ada hiçbir zaman geç uyuyan bir bebek olmadı. En geç 20.30’da emmesi bitiyor ve yatağında uyumuş oluyordu.

Rutini oluşturmak, doğar doğmaz daha kolay çünkü daha bebeğin öğrendiği bir alışkanlığı yok. Ama hiçbir şey için geç değildir. Sizin bebeğiniz 9 aylık, 18 aylık veya 24 aylık olabilir. Ne kadar geç başlarsanız, tabii ki bebeğinizin o zamana kadar edindiği alışkanlıklarını yıkmanız  daha zor olacaktır. Ama dediğim gibi, hiçbir şey için geç değildir. Geç olduğu için tekrar rutini oluşturmak, uygulamak ve tekrarla bebeğinize öğretmek sabrınızı zorlayabilir. Ama kararlı olursanız ve hep aynı rutini takip ederseniz her çocuk buna alışacaktır. Çünkü çocuklar tekrarla öğrenirler. Sonunda bebeğiniz daha düzenli olacak, siz de anne olarak bebeğinizin o saat diliminde ağladığında, ne istediğini bilmiş olacaksınız. Rutininizi oluşturursanız, akşam uykuları da düzene girecek ve eşinizle birbirinize zaman ayırmanız için vakit kalmış olacak.

Bazı anneler ise düzen ve saate bağlı kalmak istemezler. Bebekleri ne zaman isterse uyur, ne zaman isterse emer veya yemeğini yer, ne zaman isterse oyun oynar ve saate bakmadan, ne zaman uykuları gelirse o zaman uyurlar. Buna doğal annelik deniyor. Bu bazı anneleri rahatsız etmez ve bu fikrin doğru olduğunu savunuyorlarsa o zaman o anne  de haklıdır. Aileler çocuklarını yetiştirirken ortak bir karar alır ve uygularlar. O zaman onların fikri yanlış diye bir şey asla olamaz. Sadece seçim meselesidir. Seçim tabii ki sizin...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder