7 Mayıs 2017 Pazar

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?



Hamileyken annelerin canı çektiği için aslında çok da sağlıklı olmayan şeyleri yemesi, gerekenden fazla kilo alması ve doğum sonrası bu kiloları verememekten şikayet etmesi biz annelerin yaşadığı bir süreçtir.

Beslenme ve diyet danışmanlığı yapan Seçil Kenar'a, hamilelikte ve hamilelik sonrası emzirme döneminde annelerin beslenmesiyle ilgili sorular sordum.


1. Anne hamileyken beslenme düzeni ne şekilde olmalıdır? Bir hamilenin günlük kalori ihtiyacı nedir? 

Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmek önemli olmasına karşın hamilelik dönemi için çok daha kritik ve önemlidir. Çünkü bu dönemdeki beslenme ile bir yandan anne adayının kendi sağlığının korunması, diğer yandan da doğacak bebeğin normal büyüme ve gelişmesi sağlanması amaçlanır.

Bununla birlikte hamilelikte günlük enerji ve vitamin, mineral gibi tüm besin ögelerinin ihtiyacı artar. Kalori ihtiyacı için net bir sayı söylemek mümkün değildir çünkü ihtiyaç her annenin sağlık durumuna, fiziksel aktivitesine, yaşına, gebelik haftasına göre değişmekle birlikte; günlük beslenmenize 300-400 kalorilik enerji ilavesi yapmanız gerektiğini unutmayın. Bunu gerçekleştirmenin en basit yolu ise günlük beslenme düzeninize et, süt, meyve, sebze, tahıl gibi besin gruplarından yeterli ve dengeli tüketmeniz yeterli olacaktır. Kendi ve bebek sağlığı içi günlük 1800 kalorinin altına düşmemeye özen gösterin.

Hamilelikte yeterli ve dengeli beslenebilmek için:

Kalsiyumdan zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketin,
Her gün 1 adet yumurta ve haftada 1 kez kuru baklagiller, 2 kez balık, 3 kez kırmızı et, 1 kez de hindi/tavuk tüketin
Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri, portakal, mandalina, domates, maydanoz, sivri biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte sık olarak tüketin,
Vitaminler ve lifin zengin kaynağı olan taze meyve ve sebzelerin her öğünde düzenli olarak tüketin,
Ekmek çeşitlerinizi beyaz yerine, tam tahıllardan (tam buğday, çavdar, yulaf gibi) yana tercih edin,
İçeriğindeki katkı maddelerinden dolayı, mümkün olduğunda paketli, hazır gıdalardan uzak durun veya seyrek tüketin.
D vitamini besinlerde bulunmaz. Güneş ışınları ile ciltten sağlanır. Bu nedenle güneşlenmeye özen gösterin.
Kuru meyveler ve kuru yemişler yüksek enerjilerinin yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengindir. Beslenmenizde, ara öğünlerde yer verin.
Mevsiminde ve doğal ortamda yetişen sebze ve meyvelerin tercih edin,
Konserve besinler tercih etmeyin.
Olabilecek ilaç kalıntılarından dolayı sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketin. Gerekirse kabuklarının soyarak tüketin.
Tatlandırıcı içeren ürünleri tüketmeyin.
Çiğ et, balık tüketmeyin..
Sigara ve alkolden uzak durun
Doktora danışmadan ilaç kullanılmayın.

2. Hamile olan annenin bebeğinin anne karnındaki gelişimi için en yararlı olacak besinler nelerdir? Anne adaylarının en çok neleri yemesini tavsiye edersiniz?

Beslenmede hiç bir zaman mucizevi bir besin yoktur her zaman yeterli ve dengeli beslenmek altın kuraldır. Bu nedenle sebze, meyve, süt, tahıl, yağ gibi besin gruplarının her gün yeterli miktarlarda tüketilmesine özen gösterin.

Hamilelik döneminde enerjiyle birlikte protein, demir, kalsiyum, vitamin A ve folik asit başta olmak üzere tüm vitaminler ve minerallere olan gereksinim artar. Besin ögelerinin yeterli miktarlarda alınabilmesi için, beslenmede çeşitlilik yapılması gerekir. Ve bu vitamin-minerallerin kaynaklarına beslenmede yer verilmelidir.

Beyin gelişiminde etkili olan omega-3 yağ asitleri gebeliğin 6. ayından sonra kordon kanı ile bebeğe geçer. Anne adayı omega-3’den zengin besinlere daha çok yer vermeye özen göstermeli. Özellikle somon, uskumru gibi yağlı balıklar,  zeytinyağı, keten tohumu,  ceviz, semizotu beslenmede mutlaka yer verilmedi.

Hamilelikte boyunca, bebek ihtiyaçlarını anneden karşılar. Kalsiyum eksikliğine bağlı diş kaybı ve kemik kütlesinde azalma olmaması için; süt, yoğurt, peynir, ayran tüketimi arttırılmalıdır. Demir ihtiyacının hepsini besinlerle karşılanamayacağı için, doktorunuzu danışarak bu dönemde mutlaka demir takviyesi alınmalıdır. Demirce zengin, kırmızı et, yumurta, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, pekmez, kuru meyveler vb. besinler mutlaka tüketilmelidir.

3. Hamilelerde “hamilelik şekeri” çıktığı oluyor. Böyle bir durumda annelerin beslenmeleri ne şekilde olabiliyor?

Hamilelik şekeri tedavisinde diyet tedavisi uygulanır. Kişiye özel yeterli ve dengeli, diyabete uygun bir diyetle kan şekerinin düzelmesi beklenir. Şayet diyet tedavisi yeterli gelmiyorsa insülin tedavisine başlanabilir. Gebelik durumu bulunmayan şeker hastlarının kullandığı şeker hapları hamilelikle kullanılmadığını unutmayın.

4. Doğum olduktan sonra annenin sütünü artıran besinler nelerdir? Sütlü tatlılar süt yapar algısı vardır doğru mudur?

Sütlü tatlılar süt yapmaz, aksine şeker olduğu için sadece kilo alımına katkı sağlar.

Anne sütünü etkileyen ilk ve en önemli etken, annenin sütünün iyi olduğunu düşünmesidir. Gerçekten olumlu düşünmek hormonları etkileyerek, süt salgılanması olumlu etkilediğini unutmayın. Ve bu dönemde hamilelikte olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenme sürdürülmelidir.

Beslenme açısından ise en önemli etken su tüketimidir. Anne sütünün miktarını doğrudan etkilemektedir. Günde en az 2-3 (yaklaşık 12 su bardağı kadar) litre sıvı tüketilmesi gerekir.  Suyun yanında süt, ayran, maden suyu, taze meyve suları, şekersiz komposto ve hoşaflar ideal seçimlerdir. Ayrıca rezene çayı, dereotu, maltlı içecekler, bulgur, dereotu, çemen otu anne sütünü arttıran besinlerdir.


Seçil Kenar'a ulaşmak için;

http://www.secilkenar.com.tr/

1 yorum:

  1. Merhabalar, Hamile anne adaylarında uyku sorunu hakkında pek çok bilgi edindim. Size de tavsiye ederim. Anne adaylarının neden uykusuz kaldığı ve bu sorunu nasıl giderebilecekleri yazıyor. Aynı zaman da video anlatımı da bulunuyor. Harika bir yazı kesinlikle tavsie ederim :)

    YanıtlaSil