25 Kasım 2013 Pazartesi

Yeni Doğan Bebeğe Gece Gündüz Ayrımını Yaptırmak

Birçoğunuz hatırlarsınız, bebeğiniz karnınızdayken, siz uyuduğunuz zaman onlar sizi tekmelemeye, siz uyanıkken de uyumaya başlarlardı. Sizin dünyanıza gözlerini açar açmaz da, maalesef aynısını yapıyorlar. İşte o zaman, geceleri nasıl uyunur, gündüzleri nasıl uyanık kalınır kavramını onlara öğretmeniz gerekiyor. Yeni doğan bebek tabii ki gündüzleri de uyuyacak ama esas uzun uykularını geceleri yapması gerekiyor. Gece gündüz ayırımını bebeklere öğretmek annelerin en büyük problemlerinden biridir.

Ada doğduğunda, en baştan öğretmeyi başardığımız şey sanırım “Gece Gündüz Kavramı” olmuştu. Bunu başarmak için, gündüzleri Ada’yı aydınlık ortamda emzirdim, konuşarak veya şarkı söyleyerek altını değiştirdim. Ne zaman ki akşam oldu, saat 18.30’da Ada’ya banyosunu yaptırdım ve loş bir ışıkta odasında emzirdim. Böylece Ada karnı tok, altı temiz olarak yatağında rahatlıkla uyudu. Gece emzirmeye kalktığımda ise yine loş bir ışıkta konuşmadan emzirdim. İlk başlarda her gece kaka yaptığından, altını değiştirirken ışığı mümkün olduğunca kısık tuttum ve hiç konuşmadım.

Sonunda gördüm ki Ada gece ve gündüzü ayırmaya başlamıştı. Akşam banyodan sonra emzrileceğini ve sonrasında da uyuması gerektiğini öğrenmişti. En uzun 4 saatlik uykusunu, akşamları yapıyordu. Aynı saatte yapılan banyo ve sessiz bir ortam, emin olun bebeğinize zamanla gece gündüz kavramını öğretecektir. 





4 yorum: