27 Şubat 2014 Perşembe

Diş Buğdayı Partisi


Genellikle çocukların diş çıkarma zamanları, 5. veya 6.aylarda başlar. Bazı çocuk geç çıkartır, bazı çocuksa beklenenden de erken çıkartır. Diş çıkarma süreci, bebek için ağrılı bir dönem olduğu gibi, anne için de zor bir dönemdir. Bazı çocuk iştahını kaybederken, bazısı uyumaz, bazısı ishal olur. Büyükler, ne kadar geç çıkarırsa o kadar iyidir, dişleri sağlam olur derler. Ada’nın 5.aydan itibaren her huysuzlanmasında, her uykusuz gecesinde “Kesin diş geliyor” dedik. Ama dişten eser yoktu. Derken Ada 13 aylık oldu, gece 1-2 defa ağlamaya, az yemeye başladı. Artık “Acaba diş mi?” demez olmuştuk ama bir sabah kalkıp da elimi kontrol için ağzına götürdüğümde bir kabarıklık gördüm. Sonraki günlerde ise yavaş yavaş çıkmaya başladı ilk dişimiz. İnsanın taşıdığı genler ve onlarla gelen özellikler çok değişken olabiliyor. Annem ilk dişini, 13 aylık çıkarmış. Herhalde anneanneye çekti ve Ada’nın da 13’üncü ayında bir dişi oldu. Heyecanlandık, hatta ben duygulanıp ağladım bile. “Ne zaman büyüdün sen” diye.

Hemen dişimiz çıktı diye geleneksel diş buğdayı etkinliğine hazırlandık. Diş buğdayı neden yapılır diye biraz araştırdım. Sebebi; bebeğin buğday gibi tane tane ve güçlü dişleri olsun diyeymiş. Diş buğdayının yanı sıra diş buğdayı etkinliğinin bazı minik ayrıntılı aktiviteleri var. Örneğin bebeğiniz için bir tepsi hazırlıyorsunuz, içine hangi meslek isterseniz onunla ilgili objeler koyuyorsunuz. Örneğin bir kitap (akademisyen mi olacak diye), kalem (yazar mı, mimar mı, tasarımcı mı olacak diye), makas (modacı mı olacak diye), kaşık (aşçı mı olacak diye) konuluyor. Bebeğe tepsiyi gösterdiğiniz zaman ilk hangisini eline alırsa o mesleği tercih edeceğine inanılıyor.  Başka bir etkinlik ise diş buğdayını yerken kasenin içindeki altını veya altın şeklinde çikolatayı ilk bulanın bebeğe kıyafetler alması.

Biz de kutlamak için hemen bir parti düzenledik. Partimiz için ben tek başıma bir pasta, diş şeklinde de kurabiyeler yaptım. Süslemelerimizin çoğu, Ada’ya hamileyken bebek kutlaması için kullandığımız süslerden oluşuyordu. Ada’nın fotoğrafının olduğu süslerimizi de internetten, PartiAVM diye, parti malzemeleri hazırlayan bir siteden sipariş ettim. En önemlisi, partinin ana malzemesi diş buğdayımızı anneannemiz yaptı. Diş buğdayı tarifimizi de yazının sonunda bulabilirsiniz.

Diş buğdayı etkinliği erken yapanlara nispeten biz 14 aylıkken yaptık. Ada’nın ilk yaş doğum günü kalabalık olduğu için hiç bir şey anlamayan bana güzel bir moral oldu.  Ada’nın şu an 4 dişi var. İnşallah buğday gibi sağlam ve tane tane dişleri olur.

DİŞ BUĞDAYI

Malzemeler:
1 kg aşurelik buğday (aktardan diş buğdayı için derseniz daha güzel oluyor)
200 gr ceviz
200 gr fındık
½ kg şeker
Tarçın
Hacıbekir’den kişniş şekeri

Yapılışı

Buğdayı 1 gece evvelden haşlayıp altını kapatıyorsunuz. Ertesi sabah yine biraz haşlayıp fazla suyu varsa süzüyorsunuz. Buğdayların bazıları patlıyor, bazıları diri diri kalıyor. Buğdaylar sıcakken tarçını, cevizi ve fındığı rondodan geçirip onları ekliyorsunuz. Üzerine sadece Hacıbekir’de satılan kişniş şekerinden servis etmeden önce koyuyorsunuz. İsterseniz içine bir kağıda sardığınız altını ve altın şeklinde çikolatayı da ekleyip servis ediyorsunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder