11 Ekim 2018 Perşembe

Yeni Doğan Bebek Hemşiresi'nden Emziren Annelere Tavsiyeler



Kızım doğduktan sonra her ilk kez anne olan gibi, ben de biraz panik ve ne yapacağını bilemez haldeydim. Sonra yeni doğan bebek hemşiresi olan, Sevim Hemşire girdi hayatımıza. En başta anne olarak beni rahatlattı, kızımı muayne etti ve emzirmeden benim beslenmeme kadar her konuda bilgilendirici ve hayat kurtarıcı bilgiler verdi. O günden sonra daha bilinçli yapar olmuştum herşeyi. Kendisiyle daha önce blogum için röportaj yaptım ve bu röportaj sayesinde bir sürü anne bana özel mesaj atıp, iletişim bilgilerini istedi. Bir sürü anne yararlandı, onun muhteşem önerilerinden. Ve işte şimdi bir merkez açtı kendisi. Kendisiyle tekrar bir araya geldim ve ilk kez anne olanlar için emzirme konusunda merak edilen soruları sordum.

Doğum sonrası anne sütünün gelme süresi nedir? 

Bebekler için en önemli gıda şüphesiz ki anne sütüdür. Doğumdan sonra bebeğinizin bütün ihtiyaçlarını karşılar. Sindirimi kolaydır ve besleyici yağlar, proteinler bağışıklık sistemi için bol antikor içerir. Doğumdan sonra anne sütü, bebeğin ihtiyacına göre hemen gelir. İlk günler miktar olarak azdır ama bebeğinizin ihtiyacını karşılar. Bebeğinizin ihtiyacı arttıkça sütün miktarı da artar. Her anne bebeğine yetecek kadar süt üretir. Bir çok kişinin inandığının aksine; doğumdan özellikle sezeryandan hemen sonra anne sütünün gelmediği veya geç geldiği bilgisi yanlıştır. Sadece bazen, 48 ile 72 saatten sonra anne sütü artınca, göğüslerde süt birikmeye başlar ve bebeğimiz anne sütü dolu göğsü yeteri kadar boşaltamadığı için geç geldi algısı uyandırır. 

Yenidoğan bebeğin kaç saatte bir, ne kadar süreyle emzirilmesini önerirsiniz? 

İlk günlerde bebeğimiz her istediğinde emzirilmelidir. Süt kanalları tam açılmadığı, kolostrum denilen süt çok yağlı ve miktarca az olduğu için, bebeğiniz çok sık emmek isteyebilir. İleri günlerde bebeğiniz, kendi beslenme düzenini kendi oluşturacaktır. Hem süt kanallarının açılması, hem de bebeğinizin yeterli kilo artımının olması için, ilk haftalarda her iki göğüsü mutlaka 10-15 dakika emzirmek gerekiyor. Bebeğiniz güçlendikçe memeden daha kuvvetli süt çekecek ve daha çabuk doyacaktır. 

Gece her uyandığında bebek emzirilmeli midir? 

Bebeklerin ilk aylarda gece gündüz kavramı yoktur. O yüzden gecede mutlaka 3-4 saatte bir emzirilmeleri gerekir. İleriki aylarda gece gündüz kavramı daha oturdukça, emme aralıkları uzayacaktır. 

Annede süt azsa, süt arttırıcı neler yemesini ve içmesini önerirsiniz? 

Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre gelir. Ama bazı durumlarda annemiz yorgun olursa, yeterli beslenemezse, yeterli sıvı almazsa ya da süt kanalları tıkanırsa süt az gelebilir. Bu durumda bebeğinizi daha çok emmeye teşvik etmeli, anne gerekirse göğsüne pompa yapmalı, annenin beslenme ve sıvı alınımı arttırılmalı ve en önemlisi annenin dinlenmesi sağlanmalıdır. Gerekirse bira mayası veya bitki çaylarından destek alınmalıdır. Annemiz bol kalsiyum ve protein ağırlıklı beslenmelidir. Bunları yaparak sütü mutlaka artacaktır. Kesinlikle sütüm azaldı psikolojisine gidilmemelidir. 

Emzirirken iki göğüste emzirilmeli midir? 

İlk 5-10 gün süt çok yağlı olduğu için hem süt kanallarının açılması, hem de bebeğimizin kolostrum denilen sütü yeterli alması için her iki göğüs, 15'şer dakika emzirtilmelidir. 10 günden sonra süt sulandığı için ön süt daha suludur. Daha yağlı, kilo aldırıcı, besleyici süt sondadır. Bebeğimizin son sütü alması için mutlaka son emdiği göğüsten başlanmalı, 5-10  dakika o göğüsten emdikten sonra diğer göğüse geçilmelidir. Böylelikle bebeğimiz son sütü daha iyi alacaktır ve hem annemizin mastit olma durumu olmaz hem de bebeğimiz daha huzurlu olur. 

Süt gelmiyorsa mama ile beslemek için de belli bir saat aralığı var mıdır? 

Bazı nedenlerden dolayı mama takviyesi yapmanız gerekebilir. Mamanın mutlaka doktor tavsiyesine göre saati ve miktarı ayarlanmalıdır. Bebeğin kilo kontrollerine göre, mama miktarı artarılabilir veya azaltılabilir. O yüzden mamaya doktor onayı olmadan başlamayın. Mama verseniz bile önce mutlaka emzirmeniz, kaşıkla beslemeniz ya da anne memesine uygun biberon kullanmanız gerekir. 

Bol sütleriniz olsun:) 

Instagram/ babyhouse-sevimhemsire


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder