18 Aralık 2013 Çarşamba

Bebeğim Ek Gıdaya Başlıyor


Bebeğinizin yaklaşık 5,5 - 6 aylıkken ek gıdaya başlaması tavsiye ediliyor. Hem pütürlü yemeklere alışması için, hem de minik insan yavrusu olma yoluna girmesi içinJ Bazı bebeklere 4 – 4,5 aylıkken de muhallebi veya meyveye başlanabiliyor ama doğru olan zamanlama bebeğin 5,5 - 6 aylık olmasını beklemek.

Ada 5,5 aylıkken ilk kez meyveyle tanıştı. Yaz dönemine geldiği için ilk şeftali verdik. İlk kez anne sütünden farklı bir şeyin tadına bakan Ada, önce yüzünü ekşitti beğenmedi, sonra çok sevdi. 6 aylıkken ise sebze çorbasına başladık. Aynen ona da meyvede yaptığı gibi önce dudak büktü sonra ise en sevdiği öğün olmaya başladı. İlk kez anne olanların en büyük sıkıntısı neyi hangi öğünde vermesi gerektiğini bilememesi sanırım. Ben de doktorumuza, arkadaşlarıma, ablama sordum. Sonunda kendim için bir yol buldum. Ada’ya sabah ilk uyandığında 60ml. mama verdim çünkü anne sütüm bitmek üzereydi. Emziren anneler sabah uyanır uyanmaz emzirebilirler. 1 saat sonra kahvaltısını yaptırdım. Daha sonra sabah uykusuna yatırdım. Sabah uykusundan kalktıktan sonra meyvesini yedirdim, öğlen yemeğini öğlen uykusundan önce sebze çorbası olarak verdim, akşamüzeri ise yoğurtla pekmez veya evde yaptığım kurabiyeleri karıştırıp yedirdim. Önceden yoğurdu kabul etmeyen ve ağlayan kızımı yoğurda alıştırmak için ise, en sevdiği yemek olan sebze çorbasına katıp verdim. Sizin bebeğiniz de yoğurttan hoşlanmadıysa sevdiği bir şeyle karıştırıp verebilirsiniz. Meyveyi seviyorsa meyveyi yoğurda rendeleyip verebilirsiniz. Zamanla ağız tatları alışıyor ve tek başına da yoğurdu yemeye başlıyorlar.

En büyük sıkıntımız kahvaltı oldu… Doktorumuz Aptamil 7 tahıllı muhallebinin içine labne peyniri, tereyağı, pekmez koymamızı söyledi. 8 aylıkken ise yumurtanın sarısı eklendi. Yalnız her bebek farklı oluyor. Ada muhallebiyi hiç sevmedi. Sevmesinin aksine gördüğü zaman ağlamaya bile başladığı oluyordu. 11 aylık olduğu zaman ise tuzu gitsin diye geceden suda beklettiğim beyaz peyniri minik minik vermeye başlamıştım ve bayılıyordu. Doktorumuza söylediğim zaman muhallebiyi bırakabileceğimizi, onun yerine ekmek içinden minik lokmalar yapıp, beyaz peynir, pekmez, tereyağı sürebileceğimi söyledi. Ve Ada 11 aylıktan itibaren sevmediği muhallebiden kurtulup, minik lokmalar olarak hazırladığım kahvaltıya geçmiş oldu.


Ek gıdaya geçiş hem anne hem de bebek için sancılı bir süreç. Bebek sadece anne sütü veya mama tadına alışmışken pütürlü hiç bilmediği bir tatla karşılaşıyor. Anne ise biberon veya kendi sütünü vermeye alışmışken bebeğin direnişiyle karşılaşıyor ve biraz da morali bozuluyor. Ama bebeğinize sakince, belki şarkı söyleyerek, komiklik yaparak yedirmeye çalışırsanız seveceklerdir. Bir de sakın ağzına zorla sokmaya çalışmayın. Tracy Hogg’un kitabını okuduğum zaman çok güzel bir örnek vardı; “Eşinizden dolu bir kaşığı ağzınız kapalıyken size zorla yedirmeye çalışmasını isteyin. Göreceksiniz ne kadar sinir bozucu bir olay. Bebeğinize de öyle yaparsanız o da aksini hissetmeyecektir.” Ben eşimden yapmasını istedim ve inanın çok sinir bozucu bir duygu… Yemek istemiyorsa zorlamayın bir sonra ki öğünü aç olduğu için iştahla yiyecektir. 

2 yorum:

  1. Harika bir konuya değinmissiniz.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. bu gerçekten çok kafa kurcalayan bir konu ..iyiki keşfettim sitenizi bayağı faydalanacağım bunlardan inşallahh :) teşekkürler

    YanıtlaSil