25 Haziran 2014 Çarşamba

Bebekle Tatilde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yaz gelince her aile çocuklarının mümkün olduğu kadar çok denize girmesini, açık havada gezmesini istiyor. O yüzden genelde tatil programları denize girilebilecek yerler içerisinden seçiliyor. Bunun için yazlığı olanlar şanslı. Yazlıklara her hafta sonu giderek bebeklerine ev ortamında tatil yaptırma imkanları oluyor. Yazlıkları olmayanlar için ise güneyde bebekle gidilebilecek oteller tercih ediliyor. Bebekle gidilebilecek oteller derken bazı özelliklerin olması anne baba için kriter oluyor. Bu kriterlerin başında; “Bebek yatakları mevcut mu?” , “Yemeklerde bebeklere uygun yiyecekler de sunulabiliyor mu?” “Süt içen bebek için günlük süt temin edebiliyorlar mı?” gibi sorular geliyor. Genellikle otellerin bebek yatakları oluyor ama önceden temiz midir diye sormanızı tavsiye ederim. Bir de yanınızda mutlaka bebeğinizin yatağı için çarşaf götürün derim. Eğer bebeğiniz ek gıdaya başlamış ve öğün olarak çorba içen bir bebekse, otelde tarif ettiğiniz zaman bebeğinize özel çorba pişirip pişirmeyeceklerini de sorabilirsiniz. Çünkü ek gıdaya yeni başlamış bebeklere hali hazırda otelde olan çorbalar ağır gelip kusmalarına sebep olabilir. Her gün inek sütü içen bebekleriniz için otel süt temin etmenizde ve onu ısıtmanızda yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. Ama mama içen bebekler için odanızda bir su ısıtıcının olup olmadığını sorabilirsiniz. Gece yarısı mama saati geldiğinde otelden yardım almanız güç olacağı için odanızda bir su ısıtıcısının olması mama hazırlamanızda size kolaylık sağlayacaktır.

Tatil için otele de gitseniz, yazlık evinize de gitseniz bebeklerinizin (hangi yaşta olursa olsun sizin bebekleriniz☺) düzenleri bozulabiliyor. Bence bunların başında uyku düzenleri geliyor. Normalde yatağında çok rahat uyuyan bebek, tatildeki ilk gecesinde yerini yadırgadığı için size biraz zorluk çıkarabilir. Veya benim kızım gibi değişik bir yatak geldiği için normalden daha kısa sürede yatağa alışıp eve dönünce var olan yatağını yadırgayabilir☺. İlk tatilimize çıkmadan önce uyku eğitimi aldığımız Pınar Sibirsky’e ne yapmam gerektiğini sorduğum zaman kendisi, eğitim alan bir çocuğun tatilde düzeni değişse de eve dönünce yine eski düzene alışacağını söylemişti. Ada tatilde hemen alıştığı yatağından eve döndüğümüzde ayrıldığı için ise bana 10 gün kök söktürmüştü. Ama sonunda tekrar eski düzenimize dönmüştük. Tatilde mümkünse bebeğinizin rutinine sadık kalırsanız daha çabuk yeni ortama ayak uyduruyorlar. Çünkü her zaman ki rutininden farklı bir şey yapmadığınız zaman farklı bir ortamda olsalar da, hep yaşadıkları düzeni devam ettirdiğiniz için endişelerini azaltabilirsiniz. Ada doğduğundan beri pusetinde uyumayan ve uyku eğitimiyle beraber ise yatağında uyumaya alışmış bir bebek. O yüzden biz geçen yıl ki ilk tatilimizde uyku saatlerinde odaya dönüp yatağında yatmasını sağladık. Bu yıl ise sabah uykusunu kaldırmış olduğu için öğlen ve akşam uykularında yine odamıza gideceğiz. Bazen keşke pusetinde uyusa diye düşünsem de bazen de kendimi onun yerine koyuyorum; iki büklüm pusette uyumaktansa tabii ki yatağında rahat rahat uyumayı tercih etmesine seviniyorum. Ama sizin bebeğiniz pusette uyuyorsa tatilde biraz daha rahat edeceğinizi söyleyebilirim.

Çocuklarımızı güneşten korumak için ise mutlaka güneş kremi kullanıyoruz fakat ben kızımı denize sokarken bile güneş kremi sürmüştüm. Aynı zamanda da kafasını bol bol ıslatarak güneş geçmesini engelleyebilirsiniz. Hepinizin bildiği gibi 11:00 ile 16:00 arasında güneşte olmak yarardan çok zarar getirebiliyor. O saatlerde deniz kenarındaysanız da çocuklarınıza güneş kremi sürerek gölgede oynamalarını sağlayabilirsiniz. Ben geçen yıl 15.00 gibi deniz kenarına indiğimiz zaman Ada daha küçük olduğu için önüne su dolu bir kova verip gölgede oynamasını sağlamıştım. Belki sizin de bebeğiniz daha küçükse bu oyun gölgede oyalanması için işinize yarabilir.

Yeni tatile çıkacaklar için inşallah çocuklarınızla ve ailenizle keyifli ve unutulmaz bir tatil olur.. Şimdiden iyi tatiller..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder