21 Ekim 2014 Salı

Hayat Dersleri Defterim

Kızım Ada’ya hamile olduğumu öğrendiğim ilk günden itibaren her gün olmasa da düzenli yazdığım bir günlüğüm var. İnşallah bir gün o da hamile olduğu zaman ona hediye olarak vereceğim. Doğumdan sonra bile yazmaya devam ettim ve hala zaman zaman yazıyorum. Onun gelişimlerini, hangi ay neler yapmaya başladığı gibi hayatının kilometre taşlarına da yer veriyorum. Bu günlüğümün dışında son zamanlarda yapmak istediğim ve sonunda 1 aydır yazdığım başka bir günlüğüm daha oldu. Kızım için annesinden yani benden ona hayat dersleri notları. Tabii ki bir anda yazılmıyor ama başucumda duruyor ve aklıma geldikçe bir şeyler yazıyorum. İnşallah üniversiteye girdiği zamanda bu defteri ona armağan etme hayalim var. Bu defterimden bir kaç maddeyi ise bloğumda paylaşmak istedim çünkü annelerin beni okurken anlayıp tebessüm edeceklerini tahmin ediyorum. Hem belki sizde çocuğunuz için böyle bir defter yazmaya başlarsınız.

·      Sevgi kavramına inan, sevginin olduğu yerde mutlaka iyilik, huzur, mutluluk vardır. Bu sadece bir insana olan sevgi değil. Sevdiğin bir hobin bile olabilir. Bir şeyi seviyorsan onunla olmak, onunla ilgilenmek seni mutlu edecektir. Üstüne git ve sevgini kaybetme.

·      Kendine saygın için her zaman bakımlı ve temiz ol.

·      Yaşadığın evinle ilgilen, evini sev. Kimsenin sana çiçek getirmediğinden yakınmak yerine kendin için çiçek al ve vazoya koyup evini güzelleştir.

·      Küçülmüş kıyafetlerini ihtiyacı olanlara mutlaka ver. Ama önce yıka, ütüle ve öyle ver. Sana nasıl verilmesini istersen sen de öyle teslim et her şeyi.

·      İş hayatında kimsenin ayağına çembe takma, bir gün o çembe senin de ayağına dolanır. Kimsenin ahını alma.

·      Kimseye ne olursa olsun beddua etme.

·      Başkasını üzecek hırsların olmasın, hırsların sadece kendini daha ileriye götürmek için olsun. Daha fazla oku, daha fazla çalış, daha çok öğren ama sakın başkasını hırslarınla boğma.

·      Başkasının fikirlerini asla kaba yolla veya laf düellosuyla çürütmeye çalışma. Herkesin fikri kendinedir. Sadece kendi fikrini söyleyip onu dinle. Fikrini değiştirip değiştirmemek ona kalmış bir şey.

·      Bir veya iki konuyu çok iyi bil bu hayatta. O kadar araştır, oku, öğren ki o konuda herkesin aklına sen gel. O konu olduğu zaman sana danışsınlar. Müzik olabilir, bir spor dalı olabilir, bir hobi olabilir.

·      Bol bol oku... Kitap oku, gazete oku dergi oku... En güzel bilgiyi kitaplardan bulacaksın. Satırların arasında ne kadar güzel laflar ve hayat dersleri olduğuna inanamazsın.

·      Çok ağladığın zaman unutma “ Her şey geçecek”

·      Kendi paranı kazanmaya başladığın zaman, paranı biriktirip kaliteli bir çanta ve ayakkabı al. Bir kadının dolabında kaliteli bir çanta ve ayakkabı olmalı.

·      Erkekler konusu dipsiz kuyu ama sana en büyük tüyo: Ne diyorlarsa onu demek istiyorlar. Kadınlar gibi imada bulunmazlar. O yüzden yüzüne o konu hakkında ne düşündüğünü söylüyorlarsa bil ki öyle düşünüyorlar. “Altında başka bir şey mi demek istedi” diye düşünme.

·      Çocukların olduğunda bile kocanı şımartmayı unutma, kıskanıyorlarJ

·      Kocanı çok sev. Çocuklar bir gün evlenip gittiklerinde sevdiğin adam yanında kalacak. O yüzden yaşlanmak istediğin biriyle evlen.

·      Çok yoğun çalışan bir iş kadını da olsan, mutlaka çocuk yapacak bir vakit ayır. Çünkü bir kadının başına gelebilecek en güzel şey anne olmaktır. Çocuğun sağlık sebeplerinden dolayı hiç olmazsa da evlat edin, başka birinin bu dünyada yalnız kalmış bebeğini bağrına bas veya koruyucu anne ol ama mutlaka birinin sana öyle bakmasını sağla. Seni doğurmak yaptığım en güzel şey.

·      Çocuklarına bakıcı da bakıyor olsa, mümkünse sabah kalktıkları ilk anda ve akşam uyumadan öncede seni görsünler. Mümkünse ilk sen “günaydın” ve “ iyi geceler” de.

·      Çocukların olduğu zamanda evde hep bir kek veya kurabiye pişir. Çalışıyorsan da o zaman hafta sonu yap. Kek veya kurabiye kokusu evde annenin olduğunu hissettirir çocuklara.

·      Kalbin, ruhun ne zaman sıkışırsa kucağım her zaman sana açık. Yaşın kaç olursa olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder