22 Kasım 2013 Cuma

Anne Sütü'nün İçeriği Nedir?

Bebeğimiz dünyaya geldiği zaman, genellikle hastanede çok fazla sütümüz gelmez. Hele ki sezaryen ile doğum yapan annelerin, 1-2 gün içinde ancak sütü düzgün gelmeye başlar. Bebeğimiz çok miniktir ve anneden az gelen sütle doymaz. 4-5 gün sonra ise artık annenin sütü olması gerektiği şekilde gelmeye başlamıştır.  Hep merak ettim, kıymetli anne sütümüzün içeriği nedir?  Biraz araştırdım ve bu bilgilere ulaşmamın yanı sıra, emzirirken 5-10 dk. sonra uyuya kalan kızımın uyumasına izin vermeyip, emzirmeye devam etmem gerektiğini bile keşfettim. Hadi siz de keşfedin…


Kolostrum: Doğum olduğu zaman 5 gün ile 1 hafta arasında gelen ve çok fazla besleyiciliği olan yoğun ve sarımsı sütümüzün adı Kolostrum’dur. İçindeki antikorlar sayesinde bebeğimizin sağlıklı kalmasına yarar sağlar. Bebek anneden gelen o en kıymetli sütü emsin diye, doğum yapar yapmaz, bebeği hemen meme emmeye verirler. Bu sütü maksimum 1 hafta buzlukta tutabilirsiniz. Ben 5 ay tuttum ve Ada hastalandığında biberonla verdim. 5 ay sonra verdiğim sütü, fazla besleyici özelliği sebebiyle, Ada’da isilik gibi bir döküntüye sebep oldu. Doktorumuza söylediğimde ise besleyici değeri vardır ama koruma özelliği süt dondurucuya girdiği için yok olur dedi. Bu sütü mümkün olduğunca erken ve dondurmadan bebeğinize vermeye çalışın.

Susuzluk Giderici: Ben bunu okuduğum zaman emzirmeme daha fazla dikkat etmeye başlamıştım. Çünkü emzirmeye başladığınız ilk 5-10 dk. laktoz açısından zengin ve bebeğimizin susuzluğunu giderici etkisi olan, su gibi akışkan bir madde geliyor. Ve bu madde, bebekler emdikten 10 dk. sonra uykuya dalmasına neden oluyor.

İlk Süt: Sonraki 5-10 dk ise yüksek protein içeren süt geliyor. Ve bu ilk süt bebeğin kemikleri ve beyni için çok önemli. O yüzden mümkün olduğunca 15-20 dk.’da bir göğsünüzü emzirmeye çalışın ki bebek su olan kısımdan esas zengin olan ilk süte devam edebilsin.

Son süt: Emzirmeye başladıktan 15-18 dk. sonra yağ bakımından zengin kremamsı süt geliyor. Sütün bu kısmının kalorisi yüksek ve kıvamı yoğundur. Kalorili olduğu için bebeğimizin kilo almasını sağlar.

Ben bu bilgileri öğrendikten sonra, Ada’yı emzirme rutinimi değiştirdim. 5-10 dk. emen Ada’nın, esasında ilk süt ve son sütü emmediğini anladım. “Uyanınca tekrar emer” diyordum ama aslen sadece su olan kısmı verip uyumasına izin veriyordum. Bu bilgiyi öğrendikten sonra Ada’yı uyandırıp tekrar emzirmeye devam ettim, 5-10 dk’lık emme seanslarımız, 20-25 dk’lara çıktı. Bu içeriği okuyan annelere tavsiyem minik kuzularınızın iyi beslenmeleri için 5-10 dk.  emip uyumalarına izin vermeyin..



* Yazımın içeriğindeki bazı bilgiler Tracy Hogg'un kitabından alınmıştır.  




2 yorum:

  1. MERHABA

    Ben yeni bloğ yazmaya başlayan bi anneyim sizi de takibe aldım. Başarılı bir blogunuz var . Tebrikler :))

    http://anneolunca.wordpress.com/

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim. Sizin de bloğunuz hayırlı olsun:)

    YanıtlaSil