26 Ağustos 2015 Çarşamba

Anaokulu'na Karar Verirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çoğu anne için çocuğunu ilk kez okul olarak göndereceği anaokuluna karar vermek gerçekten zordur. Evet belki bazıları “Altı üstü anaokulu” diyebilir ama esasında anaokulu bebeklikten çocukluğa geçmiş ve hiç kirlenmemiş beyinler için çok önemlidir. Çocuk olmak, eğlenmek, çok iyi bakılmak tabii ki her annenin çocuğu için dileyeceği bir şeydir ama bununla beraber anaokulun iyi bir eğitimin başlangıcı olduğu da unutulmamalıdır. Çocuğunu anaokuluna ilk defa verecek anneler veya başka anaokulu arayışında bulunan anneler için belki de bir kılavuz olacağını düşündüğüm; “Anaokulu ararken nelere dikkat etmemiz lazım” notlarımı sizler için derledim.

*    2-3 yaşından, 4-5 yaşına kadar gidilen anaokulu arayışlarında evinize yakın olan ve içinize sinen bir okulu tercih etmeniz sizin ve onun için daha iyi olacaktır.

*    Okulun bahçesinin olması ve çocukların bahçede oynaması çok önemlidir. Bahçesinin yeterli büyükte olup olmadığına bakarken, güvenlik unsurlarına da bakmanızı öneririm. Okulun en dış kapısı siz geldiğinizde kapalı mıydı? Kapalıysa bile çocukların hemen açamayacağı şekilde kapatılmış mıydı? Yangın merdiveni var mı? Güvenlik kameraları var mı?

*    Sınıfların aydınlık ve güneş alan sınıflar olduğuna bakabilirsiniz.

*    Sınıflarda güvenlik önlemlerine dikkat edebilirsiniz. Elektrik prizlerinde korumalar tam mı? Kaloriferlerde çocukların düşüp kafalarını vurmamaları için önlem var mı? Camlarda çocukların düşmesini engellemek için demir parmaklık veya koruyucu bir önlem var mı? Sınıfta duran çöp tenekelerinin üstü kapalı mı? Kapılar açıldığında ellerini araya sıkıştırmamaları için lastik konulmuş mu? Merdivenli bir okulsa merdivenlerin başında olan kapılar her zaman kapalı mı?

*    Çocuğunuzun okula başlamasıyla hastalıkların başlaması eş zamanlı olduğu için okulun hijyen uygulamalarını sorabilirsiniz. Sınıflar ne kadar zamanda bir havalandırılıyor? Oyuncaklar ne kadar zamanda bir neyle dezenfekte ediliyor? Dışarıda giyilen ayakkabıyla sınıflara giriliyor mu? Yerler ne kadar sıklıkla siliniyor? Tuvaletler ki idrar yolu enfeksiyonu çok olabiliyorlar, her akşam dezenfekte ediliyor mu? Uyku odaları iyi havalandırılıyor mu?

*    Yemek konusu da eğer benim gibi çocuğunuzun gıdasına önem veriyorsanız sormanız gereken konular arasında. Yemekler mevsiminde olan taze meyve ve  sebzelerden mi yapılıyor? Dondurulmuş hazır yiyecekler ve konserveler kullanılmıyor değil mi? Çikolata veya şeker çocuklara doğum günlerinde bile olsa verilmiyor değil mi? Hazır meyve suları çocuklara verilmiyor değil mi? Doğum günü pastalarını dışarıdan almak yerine anneler tarafından evde yapılarak gönderilmesini okul iletiyor mu? Mutfak elemanları hijyene (el yıkama, saç bandı takma, eldiven giyme gibi) önem veriyor mu?

*    Öğretmenler yumuşak ve sabırlı mı? Bunu çocuğunuzu deneme dersine götürdüğünüz zaman sınıfta gözlemleyebilirsiniz. Aynı zamanda diğer çocukların öğretmenlerini sevmesi ve yüzlerinin gülmesi bile size referans olabilir.

*    İngilizce, müzik, sanat, Türkçe veya beden dersi gibi derslerin sıklığını kontrol edebilirsiniz. Sadece oyun oynamanın dışında çocuğunuzu eğitim hayatına hazırladığınızı da unutmayın.

*    Sınıflarda boş boş oturan çocuklar değil aktivite yapan çocuklar olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Çocuğunuzu anaokuluna, gelişimine katkı sağlaması için gönderiyorsunuz, vakit öldürmesi için değil unutmayın.
*    Maalesef çocuk istismarının çok olduğu şu zamanda, çocuğunuzun fotoğraflarını sizin izniniz olmadan asla sosyal medyada paylaşmamaları gerektiğini bilip bilmediklerini sorabilirsiniz. (Kapalı grup bile olsa sizden izin istemeleri gerekiyor)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder