14 Mart 2016 Pazartesi

3 Yaş Ve Sonrası İçin Evde ve Arabada Oyunlar

Anne babalar için çocuklarla kaliteli zaman geçirmek önemlidir. Özellikle anneler oyunların bittiği anda çocukların hem gelişimlerine katkı sağlayacak hem de eğlenecekleri oyunları bulmakta zaman zaman zorlanırlar. Ben de kızımla eğlenerek oynadığım eğlenceli ve öğretici oyunları sizler için yazmak istedim.

Çocuğunuzun Resmi

İkea’dan alınan rulo kağıt veya büyük kartonu yere serin ve çocuğunuzun üstüne uzanmasını isteyin. Onun vücudunu siyah gazlı kalemle çizin ve saçlarına, gözlerine yardım etmenin dışında gerisini onun yaratıcılığına bırakın. Etek mi çizmek ister, bluz mu, ayakkabıları ne renk olsun ona bırakabilirsiniz. Evde ki çıkartmalarnızı da ortaya çıkartıp onlarla da süslemesine izin verebilirsiniz. 

Patates Kafalar

Büyük boy patateslerin kabuğunu iyice soyup temizleyin. Kafa olarak kullanacağınız patateslere evde bulunan oyun hamurlarından gözler, kulaklar, burun gibi detayları hazırlayın. Kürdanları ikiye kırarak oyun hamurundan yapılmış gözleri, kulakları, burunu kürdanlarla patatese tutturun. Kurdele, toka, küpe gibi ayrıntılarla kız patates kafalarda yapabilirsiniz. Hatta aile üyelerinin patates kafalı hallerini yapabilirsiniz. 

Kolaj çalışması

Çocuğunuzun hem hayal gücünü geliştirmesine, hem dergi, gazeteye bakmak gibi alışkanlıklarını edinmesine yardımcı olan çok eğlenceli bir etkinlik. İhtiyacınız olan eski dergiler, gazeteler, makas, yapıştırıcı ve karton. Çocuğunuzla dergilere bakarak sevdiğiniz şeyleri kesip kenara ayırıyorsunuz, hepsini biriktirdikten sonra kartonumuza istediğiniz gibi yapıştırıyorsunuz. Ben kızımla bunu konu belirleyerek yaptım ve öyle daha eğlenceli oldu. Örneğin kendi hayvanat bahçemizi yapalım veya beğendiğimiz kıyafetleri seçelim, kendi bahçemizi oluşturalım diyebilirsiniz. Böylece belirlediğiniz temaya göre dergilerden nesneler kesip kolajınıza ekleyebilirsiniz. 

Hediye kutuları

Çoğumuz internetten sipariş veriyoruz. Siparişlerimiz kutlar içinde bize ulaşırsa o kutuları saklayabilirsiniz veya İkea’dan saman renkli çok uygun fiyatlı olan düz kutulardan alabilirsiniz. Çocuğunuza bu hediye kutularını verip istediği gibi tasarım yapmasını sağlayabilirsiniz. İster boya kalemleriyle boyasın, ister çıkartmalar yapıştırsın, isterse de ponponlar ve tüylerle süslesin. Onun yaratıcılığıyla hazırlamış hediye kutularının içine babası veya diğer aile üyeleri için hediyeler koyun ve onlara hediye etmesini izleyin. Orijinal ve kendi emeğiyle süslediği hediye kutularını alan aile bireyleri için de mükkemmel bir hatıra olacak. Biz babamız için yaptık ve babamız hala içine başka eşyalarını koyarak kutumuzu kullanıyor.

Frizbi yapımı

Markelerde rahatlıkla bulabileceğiniz plastik tabakları çocuğunuzla beraber boyayıp, süsleyip kendi frizbisini yapmasını sağlayabilirsiniz. Evde oynayabileceği gibi kar yağdığı zaman dışarıda da çok eğlenerek sizinle pufidik karlar üzerinde oynayacaktır.  



Arabada yapılabilecek etkinlikler

Önce kim görecek yarışması

Sizin de çocuğunuz benim kızım gibi arabada bir süre sonra sıkılıyorsa işte size bizim oynadığımız güzel bir oyun. Arabada giderken beraber bir nesne belirliyoruz. Örneğin yağmurlu bir günse şemsiye veya kırmızı araba, süs havuzu gibi. Çok da sık göremeceği bir şey olursa oyun daha uzun sürüyor. Belirlediğiniz nesneyi ilk gören kişi sesli adını söyleyip gösteriyor ve 1-0 öne geçiyor. Eğer sıkılırsa o zaman hemen başka bir nesneye geçebilirsiniz. 

Hikaye devam ettirme

Eğer çocuğunuz 3 yaşından büyükse o zaman hem onun hayal gücünü geliştirecek hem de eğleneceği güzel bir araba etkinliği oynayabilirsiniz. Hikayeyi siz başlatın ve 2-3 cümlelik bir başlangıç yapın. Sonra çocuğunuzdan hikayenin devamını onun getirmesini isteyin. Eminim siz de benim gibi komik ve hayal gücünün sınırlarında olan hikaye sonlarına bayılacaksınız. 

Arabada tabu oyunu 


3-4 yaşında çocuğunuz varsa bu oyunu oynamayı çok seviyorlar. Siz aklınızdan bir nesne tutun. Eğer bu onun için çok geniş kapsamlıysa meyve, sebze, oyuncak, hayvan diye nesneleri kategorize edebilirsiniz. Aklınızdan tuttuğunuz nesnenin adını söylemeden ona anlatmaya çalışın. Rengini, dokusunu, tadını, boyutunu size sorsun siz de ona söyleyin. Sırayla onun da aklından bir nesne tutmasını söyleyin ve siz de sorularla nesnenin ne olduğunu bulmaya çalışın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder