22 Kasım 2013 Cuma

Bebeğim ve benim ilk zamanlarımız

Bebek bakımı konusunda ben daha önce yeğenimle antrenman yaptım sanırken, kucağıma minicik bir kuzu verdiler. Ve o gün anladım ki aslında ben, hiçbir şey bilmiyormuşum. .

Benim kucağımda sakinleşen, meme emerek uyumak isteyen ama ilk zamanlarında çenesi kuvvetli olmadığı için çok da ememeyen bebeğimle baş başa eve geldiğimizde, ağrılarım çok fazlaydı. Annem ve ablam dönüşümlü 1 ay bizde kaldılar. Doğru beslenmenin hamilelikte olduğu gibi lohusalıkta da ne kadar önemli olduğunu gördüm. Kayısı hoşafının ne kadar süt yaptığını ve bebeğin kabızlık problemi varsa nasıl hemen sütten geçip bebeğime kaka yaptırdığını gördüm. Su zaten çok içerdim ama daha fazla içtim. Çünkü ne kadar çok içersem, sütüm o kadar artıyordu. Herkesin dediği gibi sütlü tatlı yedim, maltlardan içtim ama onların tamamen anneye kilo aldıran gıdalar olduğunu gördüm. Sadece su içmek ve sıvı tüketmek sütümü oldukça arttırdı. Meme verdiğiniz dönemde özellikle gece kalktığınızda acıkıyorsunuz. Mutlaka meme verdiğiniz yerde birkaç galeta veya bir dilim kek bulundurun. Süt vermek anneye çok kalori yaktıran bir aktivite. O yüzden hemen acıkıyorsunuz.

Çoğu yeni annede olduğu gibi benim de göğüs uçlarım yara oldu. İyi markaların göğüs ucu kremlerini kullandım ama fayda etmedi. Sonunda bir bebek hemşiresinin önerdiği, eczanelerde satılan “Garmastan” isimli, emziren annelere özel kremden aldık. Ve ilk defa göğüslerimin yaraları kapanmaya başladı.

Ada’yla 1 ay sonra  tamamen baş başa kaldık.. Ve kızımızın her yeni doğan bebekte olan gaz sancıları başladı. Doktorumuzun verdiği tüm ilaçları denedik. Sadece bir ilaç fayda etti. “Bioga” adında yabancı bitkisel damla. Benden sonra doğum yapan kime önerdiysem teşekkür ettiler. Bütün yeni annelere tavsiye ederim. Zaten bebeğiniz için 3 aylığa kadar kullanabiliyorsunuz. Ada’nın çok sancısı olduğu zamanlar oldu. Gaz sancısından meme bile ememez oldu. Gece yatarken verdiğim Bioga ile Ada en azından geceleri rahatladı. Anne için bebeğin ağlamasına dayanmak büyük bir sınav zaten. En azından gaz sorununu hafifleten bir ilaç bulmamız bizim için mucizeydi.

Ada’ya her akşam aynı saatte banyo yaptırdık. Böylece gece gündüz ayrımını öğretmiş olduk. Banyo yapıldıktan sonra meme emip uyudu kızımız. Bebeklerin gece gündüz ayrımını yapmaları için en iyi yöntemlerden biri, her akşam aynı saatte banyo yaptırmak bence. Bir de gece uyandığında hiç ışık açmadan ve konuşmadan meme vermek ve altı kirliyse sessizce değiştirip yatırmak.

Onun bana adapte olması, benim ona adapte olmam 3 ayımızı aldı. 3 ay sonra gazları hafiflemeye, Ada’nın ağlamasından neyi istediğini anlamaya başladım. Ama bir şeyi gördüm ki, “40’ı çıksın rahatlarsın”, “3 ay geçsin toparlamış olursunuz” sözleri anneyi sakinleştirmek için söylenen pembe yalanlar... 6. aydan önce anneye maalesef bahar gelmiyor..




5 yorum:

  1. Başka bebeklere bakarsınız ama kendi bebeğinizi yaşarsınız...

    YanıtlaSil
  2. Sonra da dis geliyor galiba anneye bahar yok:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle:) Anne olarak her yaşında zaten endişe var. İstersen 40 yaşına gelsinler yine merak ediyorsunuz, endişeleniyorsunuz..

      Sil
  3. Ayse hanım biogaia yı günde kaç doz ve kaç damla veriyordunuz?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, günde bir kere veriyordum ve genelde ben akşam uyumadan önce veriyordum ki iyi uyusun diye. Kaç damlayı inanın hatırlamıyorum ama doktorunuza sorun mutlaka 3.ayda kesiyor doktorlar. Damla adetini de doktorunuz söyleyecektir. Bir de buzdolabında tutulan bir damla aklınızda olsun.

    YanıtlaSil