9 Aralık 2013 Pazartesi

Bebeğinize Kendi Başına Uyumayı Öğretmek

Uyku bebeğe öğretilebilir bir şeymiş ben bunu bizzat yaşadım ve gördüm. Ada 40 günlük hasta olup da kucağa alışınca, günde toplam 4 saat kucağımda uyuttum. 4 aylık olunca ne sallanmak, ne emzik, ne de yatakta pşşş pşşş istedi ve annem devreye girdi. Çünkü uykusuz olan annenin bebeğinin ağlamasına dayanması çok zor bir şey. O ağlıyor, ben ağlıyordum. Annem yüzü koyun yatağa yatırdı ve poposuna pşşş pşşş yaparak uyumayı öğretti. 1 hafta sürdü ağlaması ama giderek azaldı ağlamalar ve en son 5 dakika ağlayıp uyuyordu. Yalnız 30 dakika sonra uyanıyor ve maalesef tekrar uykuya dönmüyordu. Gündüz uykuları düzene girse de, gece uykuları saat 01.00’den sonra 20 dakikada bir uyanmasıyla ve emerek uyumak istemesiyle bölünüyordu. Bunları yaşarken, Ada 5 aylık olmuştu. Tracy Hogg’un kitabını okudum. Çok işe yaradı, tavsiye ederim ama gece uykularını halen düzene sokamamıştım. Aynı Amerika’daki Tracy Hogg gibi, Türkiye’de de uyku eğitiminde bana destek olacak, bebeğime özel uyku eğitimi verecek birinin hayalini kurdum. İnternette araştırırken, Kundak sitesini keşfettim. Pınar Sibirsky uykunun bebeklere öğretilebileceğini söylüyordu. Aradım ve kendisiyle görüştüm. Pınar Hanım, Ada’nın 4 aylıkken az çok uyku eğitimi aldığını ve geceleri bu kadar uyanmasında bir problem olduğunu söyledi. Eşim bana Anneler Günü hediyesi olarak, Pınar Hanım’dan uyku eğitimi hediye etti. Ve bence uykusuz bir anneye verilebilecek en güzel hediyeydi.

Pınar Hanım önce Ada’nın 3 günlük uyku günlüğünü istedi. Kaçta uyandı, sabah ve öğlen uykusuna kaçta yattı, toplamda ne kadar uyudu gibi. Günlüğümüzü gönderdim ve geri dönüş yaptığında Ada’ya özel bir uyku eğitimine başladık. Ağlamadan bir şeyi bebeğe öğretmek çok zor ama biliyordum ki emin ellerdeydim ve Pınar Hanım ile günün sonunda günü değerlendirme konuşmamızda eğitimde yön değiştirebiliyorduk. Ada ilk gün tahminimden daha az ağladı. Pınar Hanım gündüz uykularında 30 dakika sonra kalktığında odaya hemen girmememi, uykuya dönmesine izin vermemi söyledi ve gördüm ki Ada 1-2 dakika mırıldanıp genelde uykuya dönüyordu. Eğer uykuya dönmezse 20 dk bekleyip odaya girip " günaydın" diyordum. En büyük yaptığım yanlış ise bebeklerin 8-9 aylık oluncaya kadar 3 uykuya ihtiyacı olduğunu bilmediğimden, 3. uykuyu uyutmamamdı. Bunu öğrendikten sonra Ada’yı saat en geç 17.00 gibi 30 dakikalık kestirme uykusunu yaptırmaya başladım ve gördüm ki Ada huzurlu ve mutlu bir bebek olmaya başladı. Çünkü uykusunu alıyordu. Biz annelerin en büyük yanlışı, bebekler akşam uykusunu geciktirmesin diye akşamüstü küçük bir uyku yapmasına izin vermememizdi. Bu da bebeğin gün içerisinde çok yorulmasına ve geceleri daha sık kalkmasına sebep oluyordu. Eskilerin bir lafı varmış “Uyku uykunun mayasıdır.” Aynen öyleymiş. Ben bunu Ada’da yaşadım. Uyudukça bir sonraki uykuyu daha uzun ve kesintisiz yapar oldu. Pınar Hanım çok güzel bir şey söyledi o zamanlar; “Uykusuz olan çocuk yorgun olur ve fazla yorgun olduğu için uykusu bölünür”. Gündüz az uyuduğu zaman Ada gece daha fazla kalkıyordu çünkü yorgundu.

En radikal değişimimiz gece uykularında oldu. Ada 5 aylıktı ve ben her ağladığında saate bakmadan emziriyordum. Akşam 19.30-20.00’de uykuya yatan Ada’ya, 23.00 gibi gece öğünü denilen biberonla mamasını vermeye başladım. Emzirmedim çünkü ne kadar içtiğini görmek istedim. Pınar Hanım "Aç bebeği uykuya döndüremezsiniz" dedi. Ben de emzirdiğimde ne kadar içip uyuya kaldığını anlamıyordum. O yüzden önce  anne sütünü sağıp verdim sonra bir öğün Aptamil Corformil mamasına geçtim. Bu öğün dışında sabaha karşı 04.00’e kadar her uyandığında pşşş pşşş yapıp uykuya döndürdüm. Çünkü aç olmadığını biliyordum. 03.30-04.00 arasında uyandığında ise emzirdim ve yatırdım. Sonra sabah 06.00’da uyandığında ise “günaydın” dedim. Sabah 06.00'dan önce "günaydın" demiyordum. Ben asla gece uyanmaları konusunda eğitilmez derken, Ada 2. günün akşamında daha az uyanmaya, 4. günün akşamında ise emzirdiğim saat dışında uyanmamaya başladı. Derken 6 aylık saat 04.00’deki emzirmeyi de kaldırdım çünkü 2 dakika emip uyuyordu. Bu da acıktığı için değil, alışkanlık olduğu için kalktığını gösterdi. Ağladığında pşşş pşşş yaptım ve Ada 6,5 aylıkken saat 04.00’de kalkmamaya başladı. Benim için bir mucizeydi. Tabii ki hastalandığında veya diş çıkarırken tekrar uykuları bölünüyor ve anneyi istiyorlar ama korkmayın başa dönmüyorsunuz. Eğitimi bir kere alan bebeğe iyileşince tekrar kendi başına uyumayı öğretmek daha kolay oluyor. 


Gördüm ki bebeğinize eğitim verirken ağlaması, alışkanlıklarının dışına çıkmak istememesi için ve tek bildiği şey ağlamak olduğu içinmiş. Zaten bebeği sallayarak uyutmayı da, memede uyumasını da, ayakta sallayarak uyutmayı da hepsini biz anneler alıştırıyoruz. Ağladığı zaman çaresizlikten her yolu deneyip, sustuğu yolda devam ettiğimiz için, bebeklerde hemen alışıyorlar. Bebekler uyudukça mutlu, algıları açık, daha keyifli oluyorlar. Anneler de hem dinlendikleri için, hem de bebeklerini öyle huzurlu gördükleri için kendileriyle gurur duyuyorlar. Bence en önemli nokta ağlamaların canı acıdığından veya açlıktan olmadığını bilmek. Ve odadan çıkmadığınız için annesinin onu terk ettiğini düşünmüyor olması. Yeter ki siz 30 dk ağlattıktan sonra kucağınıza alıp her zaman uyuttuğunuz gibi uyutmaya başlamayın. O zaman bebek bir sonraki uykuda daha fazla ağlıyor çünkü daha fazla ağlarsam sonunda annem kucağına alıp beni alıştığım gibi uyutacak diye düşünüyor. 

"Ben bebeğimi ağlatamam, dayanamam" diyenler için inanın ki her gün ağlaması azalıyor ve uykuya geçişi hızlanıyor. Tek başınıza yapmak zorunda değilsiniz, eşinizden veya ailenizden birinden yardım alabilirsiniz ama göreceksiniz ki sonunca mutlu bir bebeğiniz ve siz olacaksınız. 

12 yorum:

  1. Uyku eğitimi konusundaki yardımlarınız için teşekkür ederim.Benim bebeğim artık kendi başına uyuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim:) Darısı diğer annelerin başına:)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Yazınız çok güzel ve açıklayıcı olmuş.ben dün gece itibariyle eğitime başladım ama gündüz uykularını ne yapacağımı bilmiyordum yazınızla aydınlandım.saat 5 uykusunu hiç planlamamıştım aklımda olsun o da..bir sorum var sadece bebeğim 7aylık dün gece hiç emzirmedim yanlış mı yaptım acaba birden kesmekle?aç olmadığına da eminim ben biberon mamasını 7 buçuk gibi verdim bunu 23 e mi çekmem mantıklı olur?lütfen acil cevap verin bu gece de çok önemli benim için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Çiler Hanım,
      Mesajınızı şimdi gördüm kusura bakmayın. Bebeğiniz akşam uykusuna kaçta yattı, en son kaçta mama verdiniz? Yani 23.00'e çekiyim mi derken akşam 19.00'da vermeyip mi 23.00'de vereyim demek istediniz onu anlayamadım?
      Ben şöyle yapıyordum; akşam banyo sonrasında 18.30 gibi emziriyordum veya sütüm bittiğinde mama veriyordum. Sonra mamasını emerken akşam uykusuna 19.30 gibi yatmış oluyordu. Ben de yatağına yatırıyordum. Ardından 23.00 gibi o uyurken kucağıma alıp mama verip yatırıyordum. Sonra da sabaha kadar bir daha mama vermiyordum sizin bebeğiniz kadarken. Tüm gece acıkacaktır o yüzden akşam 23.00'de bir gece öğünü bence vermelisiniz. Öbür türlü gece acıkıp kalkacaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir?

      Sil
    2. Teşekkürler çok yardımcı oldunuz.bu 3. günümüz gece uykusunda hala uyanıp emzirdiğim saatlerde uyanıyor ama emzirmeden tekrar uyutuyorum.gündüz uykularını çözemedim uykusu gelmiş şekilde yatırıyorum en fazla bir saat uyuyor.15dk bekliyorum sonra odaya giriyorum alıyorum yataktan bugün çok direndi ağladı bayağı aldım kucağıma sustu demek ki numaradanmış.nasıl düzene sokacağım gündüz uykularını bilemedim tıkandım.bana fikir verirseniz çok sevinirim...

      Sil
    3. Ben gündüz uykularında 3 saatte bir mutlaka uyutuyordum. Zaten uykusu geldiğini anlıyorsunuzdur. 1 saat uyudu uyandı 20-25 dk odasına hiç girmeyin bakalım uykuya dönecek mi. Eğer dönmezse odasına girip alırsınız kucağınıza ama biraz bekleyin bence. Ben öyle yaptım ve gördüm ki bazen geri uyuyor, bazen de uyumuyor o zaman alıyordum.

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Ayşe hanım yine ben...oğlumun ağlamaktan sesi kısıldı uyutacağım derken hasta eder miyim diye endişeleniyorum.sizde oldu mu böyle bir şey...bir kaç gün ağlatmamaya çalışıyorum kucağımda uyutmuyorum ama..yine çaresiz kaldım anlayacağınız bağırmalarına dayanıyorum ama bu ses kısıklığı kötü oldu...ooofff ooffff....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar merhaba, Ada'da da olmuştu ve ağlamaktan 2 gün hıçkırarak uyumuştu. Yanlız ağlatı sonra tekrar bildiğiniz yöntemle uyutursanız yani sallamak, emzirerek uyutmak vs. bu sefer kafası karışır ve bir sonraki girişiminizde daha fazla ağlamaya başlar. Ya dayanacaksınız ya da hiç başlamayacaksınız. Bence dayanın çünkü bir yeri acıdığı için değil alışkanlıklarından farklı birşey yaptığınız için ağlıyor. Bu ara dişi çıkıyor veya hasta olabilir o zaman tabii ki eğitime başlamayın.

      Sil
  6. s.a bn 8 aylik hamileyim yazinizi okudm bn bilgili bi anne olmk istiyorum bebegm dogdugu gunden hemn bi duzene alstrmk istiyorum uyku saati olsunn beslenmesi olsn yeni dohan bebegi nasil alstira bikirim yardmci olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, düzene alıştırmak sizin elinizde. Aynı saatte gece yıkarsanız, aynı saatte uyutursanız aynı saatte biraz daha büyüdüğünde akşam yemeğini verir, yıkarsanız o da buna alışır. Uyku içinde ilk baştan itibaren kucağınızda sallamaya alıştırmazsanız da ileride rahat edersiniz. Kucağınızda uyutun ilk günler ama uyuyunca yatağına yatırın bence. Anne kokusunu da alsın ama yatağında da yatmaya alışsın diye düşünüyorum. Diğer blogdaki yazılarımdan da bir şeyler belki işinize yarar. Sağlıkla bebeğinizi kucağınıza almanızı diliyorum:)

      Sil