24 Temmuz 2014 Perşembe

1-4 Yaş Arasında Çocuğu Olan Aileler İçin Destek Grubu

Blogumda daha önce 2 yaş sendromuyla ilgili Gelişim Psikoloğu Yeşim Çaylaklı ile röportaj yapmıştım. Kendisiyle kızımın 2 yaş döneminde yaşadıklarımı konuşurken bana 1-4 yaş arasında çocukları olan ailelere yönelik bir paylaşım ve destek grubundan bahsetti. Özellikle 18 aylıkken başlayan 2 yaş döneminden 4 yaşına kadar devam eden süreçte, anne babaların destek alması için güzel bir program olduğuna değindi. Yeşim Hanım'ın kızımın 2 yaş dönemiyle ilgili bana söylediği bazı konuları uyguladığımda kızımdan nasıl olumlu geri dönüşler aldığımı bildiğim için programı sizlerle paylaşmak istedim.

Fark Yaratan "An'lar Programında"; anne babalar, çocuklarının mizaç özellikleri, gelişimsel ihtiyaçları, kurallar ve sınırlar, olumlu disiplin yöntemleri, oyun ve oyuncak seçimi konularında bilgi sahibi olurken, kendi yaşantılarından örnekleri ve deneyimlerini paylaşıyorlar. 4 hafta boyunca 2,5 saat süren buluşmalarda aşağıdaki konu başlıkları paylaşılıyor:

1. Çocuğumun davranışları, onun mizacından, gelişim özelliklerinden ve yakın çevresindekilerin davranışlarından etkileniyor mu? Çocuğumun mizaç özelliklerini ve gelişimsel ihtiyaçlarını dikkate alarak ona karşı nasıl bir tutum sergilemeliyim?

2. Çocuğumun kuralları öğrenmesine nasıl yardımcı olabilirim? Kurallara uymadığında ona nasıl davranmalıyım? Aramızda olumlu iletişim kurulması için neler yapabilirim?

3. Çocuğum istenmeyen davranışlarda bulunduğunda ona nasıl davranabilirim? Sevgiye dayalı bir disiplin modeli nasıl olmalıdır?

4. Evde geçirdiğim kısıtlı zamanlarda çocuğumla kaliteli vakit geçirmek için neler yapabilirim? Onunla ne tür oyunlar oynamalıyım? Oyun ve oyuncak seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Programa katılan ailelerden geri dönüşlerin çok güzel olduğunu belirten Yeşim Hanım, ailelerin programdan sonra çocuklarına karşı daha sabırlı oldukları, çocuklarının mizacına uygun davranışlar sergiledikleri, kuralların içinde çocuklarını özgür bırakmaya başardıkları ve çocuklarıyla daha az çatışma yaşadıkları geri dönüşlerini aldığını söyledi.

Çocuklara bu yaş aralıklarında doğru davranışın ne olduğunu bilemeyen, sabırsız olan, çocuğunun kriz anıyla nasıl başa çıkacağını bilemeyen aileler için çok güzel bir program bence. Bütün bunların cevabını öğrenirken başka bu sorunları yaşayan ailelerle tanışarak bu süreçte yalnız olmadığınızı da deneyimlemiş oluyorsunuz.

Program hakkında bilgi almak için:
0212 217 97 78
farkyaratananlar@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder