28 Eylül 2014 Pazar

Emzirme Araştırması

Lansinoh çoğu annenin bildiği ve güvendiği bir markadır. Ben de emzirdiğim zamanlar göğüs kremi ve emziren anneler için olan göğüs pedlerini çok kullanıyordum. Annelerin bu kadar çok tercih ettiği marka olarak Lansinoh, 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Emzirme Haftası’na özel araştırma sonuçlarını açıkladı. Bu araştırmayla günümüz annelerinin emzirme alışkanlarını ve emzirmeye yönelik tutumlarını gözler önüne sermiş oldu.  Araştırma sonuçlarına baktığım zaman bir anne olarak bana verdiği duygu, emzirmenin sadece ülkelere özel değil evrensel bir boyutu olduğu. Her anne elinden geldiğince bebeğini anne sütüyle emzirmek için çaba sarf ediyor.

Lansinoh’un yaptığı emzirme araştırmasına İngiltere, Amerika, Brezilya, Çin, Fransa, Almanya, Macaristan, Meksika ve Türkiye olmak üzere 9 ülkede, 18-40 yaş arasında, bebeği 2 yaşının altında olan 13 bini aşkın anne ve hamileler katılmış. Araştırmada, annelere neden emzirmeyi seçtikleri sorulduğunda, araştırmaya katılan tüm ülkelerde, annelerin büyük bir çoğunluğu "bebeğimin sağlığı için" yanıtını vermiş. Araştırmaya katılan yedi ülkedeki (Brezilya, Çin, Almanya, Macaristan, Meksika, İngiltere ve ABD) annelerin büyük oranı ideal emzirme süresinin 6-12 ay olduğunu belirtmiş. Fakat sadece Çin'de anneler bu hedeflerini yüksek oranda gerçekleştirebiliyormuş. Fransa'da ise hem hedeflenen emzirme süresi oldukça kısa 3-6 ay, hem de bu hedefi gerçekleştirebilen annelerin oranı sadece yüzde 31. Ve bence araştırmanın en etkileyici sonuçlarından biri; Türkiye’deki anneler. Çünkü Türkiye bu konuda bir istisna. Annelerin yüzde 53'nün hedeflediği emzirme süresi 12-24 ay ve yüzde 43 oranında bu hedef gerçekleştiriyormuş.

Emzirmenin zorlukları konusuna gelince ki çoğu emziren annenin bunu okurken aklından aynı cevabı geçirdiğini biliyorum. Cevap bence tüm dünyada aynıJ Araştırmaya katılan dokuz ülkede de; "gece emzirmek için uyanmak", emzirme zorlukları konusunda verilen en yaygın üç cevap arasında yer almış. Türkiye'de emziren annelerin yüzde 37,7’si bunun kendileri için en büyük zorluk olduğu görüşünde. Türkiye'deki emzirme zorluğu konusundaki en yaygın cevaplar ve oranlar ise şu şekilde: Toplum içinde emzirmek zorunda kalmak (yüzde 30,5) , emzirmeye bağlı yaşanan ağrılar (yüzde 30,2).

Bu kadar güzel ve emzirmenin ülkemizde esasında ne kadar da yüksek oranda yapıldığını gösteren bu araştırma için bir anne olarak Lansinoh’u tebrik ediyorum. Sütü gelmeyen veya sağlıksal sebeplerden emziremeyen annelere diyecek hiç bir şeyim yok ama mümkünse bebeklerimizi en az 6 ay emzirelim. Zaten araştırmanın bir önemli sonucu da; Türkiye'de "Emziremeseydim kendimi suçlu hissederdim" diyen annelerin oranı yüzde 91. O yüzden bebeklerimizi anne sütünden mahrum etmeyelim...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder