21 Eylül 2014 Pazar

Okula Dönüş

Okullar başlayalı 2-3 hafta oldu. Daha önce okullu olanlar bildikleri okul düzenine dönerken, ilk defa okulla tanışan minikler bile bu yeni düzene alışmaya başladılar. Benim de yeğenim bu yıl ilkokula başladı. İlk gün fotoğraflarını gördüğümde göz yaşlarıma engel olamadım. Minicikken ne zaman bu kadar büyüdü de şimdi okul sırasında oturup poz veriyor kameralara diye göz yaşlarıma engel olamadım. Daha önce sulu gözdüm, anne olunca göz yaşlarım hiç çekinmeden iyice kendilerini bırakır oldular...

Okul başladı ama okula giden çocukların beslenmesi nasıl olmalı acaba? Çocuklarımız bizim yanımızdayken, onların beslenmelerini düzene oturtmak, çok daha kolaydı ama şimdi okullu oldular ve bizim dışımızda bir beslenme düzenleri oluşuyor. Katkısız Sevgi sitesinde yer alan yazıda, çocukların okul döneminde nasıl beslenmeleri gerektiği ile ilgili, Ataşehir Memorial Tıp Merkezi’nden, Diyetisyen Şefika Aydın bir yazı yazmış. Çocuğu okula giden tüm annelerin okumasını tavsiye ederim. Şefika Aydın yazısında, beslenme alışkanlıklarının çocukken oluşacağından bahsederken, okula başlayan çocukların, okulda öğün atlayıp atlamadığı, çıkan yemeklerden ne seçtiği, kantin tüketiminin olup olmadığı, arkadaşlarından etkilenip etkilenmediği, su içip içmediği gibi beslenme ile ilgili tüm ayrıntıların takip edilmesi gerektiğini söylüyor.

Ara öğününün de normal öğünler kadar çocuğun beslenmesinde önemli olduğunu vurgularken, akşam yemeğinin de her akşam çok çeşit olmasındansa, her akşam ayrı yemek yapmanın çocuklar için daha etkili olacağından bahsediyor. Önemli olanın akşam öğününde et grubunu, sebze grubunu, süt, yoğurt grubunu ve tahıl grubunu bulundurmak olduğunu belirten Diyetisyen Şefika Aydın, pilav ve makarnanın çocukların çoğu zaman öğle öğünlerinde bulunduğu için daha az sıklıkta pişirilebileceğine değiniyor. Aynı zamanda tabii ki haftada en az 2-3 gün balık tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor.

Katkısız Sevgi sitesindeki Okula Dönüş bölümünde yer alan bu yazıda beni en çok etkileyen şey, biz annelere yararlı olacak bilgileri tek tek sıralamaları oldu. İşte çocuklarımızın beslenmeleri için bize yararlı olabilecek bazı bilgiler;

1. Çocuğun bilişsel gelişimi için iyot tüketimine özen gösterilmelidir. İyot tüketimi IQ seviyesini 13.5 puan etkilemektedir. En iyi iyot kaynağı iyotlu tuzdur. Yemeklere pişmeye yakın tuz eklenirse günlük yeterli iyot sağlanır.
2. Oluşabilecek kansızlık büyümeyi etkiler, dikkat ve algılamayı azaltır. Hastalık oluşma riskini arttırır. Demirden zengin gıdalar çocukların beslenmesinde muhakkak olmalıdır. Bunlar et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, pekmez, tahin, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Bu besinleri C vitamininden zengin turunçgiller, domates, biber ve sebzelerle beraber tüketirsek daha iyi emilim sağlanır.
3. Yemek zamanlarını aynı saatlerde olmasına özen gösterilmelidir.
4. Çocukların yemek tabaklarının ayrı olmasına özen gösterilmelidir. Bu hem çocuğun özgüvenini sağlar, hem de ne kadar yediğini kontrol edebilmede aileye yardımcı olur.
5. Yemeğin görünümü, kokusu ve sunumu çocuk için seçici bir özelliktir. Hiç sevmediği gıdaları bazen sevdiklerinin arasına karıştırıp, güzel bir sunumla yedirebilirsiniz.
6. Zorlamadan sakin ve rahat bir ortamda yemek yemelerine ayrı bir özen gösterilmelidir. Çocuk oluşabilecek sıkıntılardan daha çok etkilenir ve bu iştahta azalma ile sonuçlanabilir.
7. Çocukların aktivitesini arttırmak amacı ile haftalık düzenli egzersizler yapmaya yönlendirilmeleri gerekir. Çağın hastalığı obezitenin çocukluk çağında başladığı ve bu dönemde yağ hücrelerinin sayı ve hacimce arttığı unutulmamalıdır. Düzenli spor yapmaya alışmış çocukların obez olma riski daha düşüktür. Egzersiz, metabolizmalarını hızlandırır ve psikolojik açıdan çocuklara daha iyi gelir.
8. Çocukların sıvı alımını da takip etmek gerekir. Özellikle hazır meyve sularının çok tüketildiği şu dönemde çocuklarınızı taze sıkılmış meyve suyuna, süte, ayrana ve en başta suya alıştırmak en sağlıklısıdır. Ancak özellikle meyve suyu alışkanlığı kazandırırken, aşırı tüketiminin de obeziteye meyil oluşturabileceğini unutmayın. Yemek masasında asitli içecekleri gören çocuk ileriki dönemde bunu kendisine alışkanlık haline getirir. Unutmayın, sizin beslenme tarzınız ileriki dönemde çocuğunuzun beslenme tarzına muhakkak yansır.
9. Son olarak çocuğunuza olan sevginizi şekerleme, tatlı ve çikolatalarla göstermek yerine onlara vakit ayırarak, onlarla spor yaparak, alışverişe giderek, yürüyüş yaparak, bowling gibi zevkli oyunlar oynayarak yapın. Elbette ki çocuklar çikolata, tatlı ve fast-food tüketebilirler. Önemli olan bunları ara sıra, alışkanlık haline dönüştürmeden tüketmesine izin vermektir.

Diğer Okula Dönüş yazılarını okumak isterseniz: www.katkisizsevgi.com adresinden ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder