16 Haziran 2015 Salı

Bakıcıya Karar Verirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?


Özellikle çalışan annenin en büyük endişesi iyi bir bakıcıyı bulmaktır. Eğer aile büyüklerinden biri bebeğinize bakacaksa o zaman şanslısınız çünkü bildiğiniz tanıdığınız ve sizin fikirlerinizi uygulayacak biri bebeğinize bakacak demektir. Ama eğer böyle bir imkanınız yoksa ve sizin çalışmanız gerekiyorsa o zaman iyi bir bakıcı arayışına girmeye başlarsınız. Benim için de annem her dakika bizde olsa da bakıcı için başka birine ihtiyacım vardı. Hayatımda ilk defa bakıcı görüşmesi yapacağım için neler soracağımı, nelere dikkat etmem gerektiğini bilmiyordum. Üçüncü görüşmemden sonra neler sormam gerektiğini öğrenmiştim. Bakıcı ararken ve görüşmelere giderken sormanız gereken sorular ve bakmanız gereken kriterleri tecrübelerim doğrultusunda paylaşmak istedim. 

  • Önceliğiniz daha önce bebek bakıcılığı yapmış biri olmasında yarar var. Bebek bakmış biri, hele ki uzun yılllarca yapmışsa bu işi, ilk anne olduğunuz dönemde size bir sürü şey bile öğretebilir. Ama benden tavsiye ne kadar tecrübesi olsa bile bebeğin annesi sizsiniz ve sizin dediklerinizi uygulayıp uygulamadığına dikkat edin. Bir süre sonra bakıcının sizden daha çok bebeğinizde hak sahibi olduğunu görmek emin olun hoşunuza gitmez. Tecrübesine saygı duyup onu dinleyin ama içinize sinmiyorsa dedikleri en son sözü her zaman siz söyleyin, kararı siz verin. 
  • Tecrübelerinde sizin bebeğinizin veya daha büyükse çocuğunuzun yaş döneminde tecrübesi olup olmadığına dikkat edin. Sadece çocuk bakımı tecrübesi olan bir bakıcı, yeni doğan bebek bakımını yüksek ihtimalle bilmiyordur. 
  • Temiz ve hijyene önem veren biri olduğundan emin olun. Para tuttuktan, sokaktan geldikten, bebeğin altını değiştirdikten ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkıyor mu? Eğer bunu gözlemleyecek bir durumunuz yoksa o zaman kibarca bu konularda hassas olduğunuzu belirtin. Hijyen, bağışıklık sistemleri çok gelişmemiş bebeklik çağında çok önemlidir. 
  • Sigara içip içmediğini mutlaka sorun. Mesai dışında içiyorum diyebilir. Açıkcası ben bunu diyen bir bakıcıyı işe almam çünkü ben yokken, bebek uyurken, evde balkonda içip içmediğini denetleyemem. 
  • Yatılı kalacaksa izin gününde hangi eve izne çıktığını sorun. Özellikle yabancı uyruklu bakıcıların bazıları kirayı bölüştükleri için toplu evlerde kalıyorlar. Sizin bakıcınız çok temiz olsa bile 8-9 kişinini kaldığı evde kimin hastalık taşıyıp taşımadığını bilemezsiniz. Onun için tercihen burada akrabasının evine çıkan, kocasıyla beraber olan bakıcıları tercih etmenizi öneririm. Türk bakıcılarda ise bu sorun genelde yoktur. Çoğunun genelde büyük çocukları vardır ve zaten ailesinin yanına izne çıkıyordur. 
  • Yabancı bakıcılarda pasaportunu elinden almak çocuğunuzun güvenliği için sizi rahatlatabilir. Ama bakıcının kimliğinin sorumluluğunu taşımak zorunda kalabilirsiniz. 
  • Yabancılarda Türkçe’sinin ne kadar anlaşılır olup olmadığına bakın. Bebeğiniz küçük olabilir ama büyümeye başladıkça Türkçe’yi kötü bir şiveyle konuşmaya başlamasını istemezsiniz.


Bakıcıyı işe almadan önce bakılacak konuların dışında bakıcıyı işe aldıktan sonra dikkat etmeniz gerekenler; 

  • Bebeğinizle ilgili sizin söylediklerinizi uyguluyor mu, ilk bir aydan anlayabilirsiniz.
  • Eğer yine de çok güvenmiyorsanız evinize kamera taktırabilirsiniz
  • Özellikle yeni doğan bebeklerde bebeğinizin elini ve yüzünü öpmemesi gerektiğini hatırlatmalısınız. Bebekler ellerini ağızlarına soktukları için ellerinden öpülmesini doktorlar tükürükle geçebilecek hastalıklardan dolayı özellikle istemiyorlar. 
  • Deneme süresini geçtikten sonra çeşitli kurumlarda olan ilk yardım temel eğitimini aldırabilirsiniz. Böylece bebeğiniz veya çocuğunuzun başına bir şey geldiği zaman bakıcınız ilk müdahalede ne yapacağını bilmiş olur. 
  • Dışarı çıkardığı zaman yüzlerini bildiği anneanne veya babaanne dışında kimseye özellikle sizin adınızı verip arkadaşınız olduğunuzu söyleyen birine bile bebeğinizi teslim etmemesi gerektiğini tembihlemelisiniz. 
  • Acil durumlarda bakıcınızın yanında taksiye binmek veya ilaç almak için parası olmayabilir. Bu durumlar için bebeğinizin çantasına minik bir cüzdana para bırakabilirsiniz. 
  • Bakıcınızla bebeğiniz alışverişe gidiyorlarsa bebeğinizin pusetini önünden ayırmamasını, raftan bir şey alırken bile bebeğinize arkasını dönmemesi gerektiğini hatırlatmalısınız. Maalesef hala çocuk kaçırma olayları çok fazla olabiliyor. 



Bakıcı işi gerçekten zor ve garip bir süreç. Şansınıza ilk seferde tam istediğiniz gibi bir bakıcıya sahip olabilirsiniz veya durmadan değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Ama unutmayın ki bebeğin annesi sizsiniz ve en çok içinize sinen kişiye bebeğinizi baktıracaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder