9 Haziran 2015 Salı

Bebeğiniz de Siz de Kaliteli Uyuyabilirsiniz, Nasıl mı?


Yeni anne olanlar için bebeğinde uyku problemi yaşamamış olan sanırım yoktur. Bebekler ilk başta gece gündüz ayrıştırması yapamazlar. Gündüzleri uzun uzun uyur geceleri ise sanki sabah olmuş gibi cin gibi bakarlar. Gece annesinden süt emmek için kalkan bebek anne göğsünde uyumaya hemen alışır ve yatağa koyduğunuz anda yaygarayı bastırır. Anne ve hatta baba ne yapacağını bilemez. Kucağında sallar, çarşafta salllar, ayakta sallar, koynuna alır ve en sonunda tok olduğunu bilse bile anne göğsünde emerek uyumasına izin verir. Bu hikayelerden biri veya birkaçı gecenin bir saatinde eminim sizinde başınıza gelmiştir. Uykusuz anne olmadan sanırım annelik olmuyor:) 

Benim kızım gece gündüz karışıklığı yaşamasa da, emerek uyumak istemesi yüzünden gecede 15 dk’da bir kalkması gibi uyku problemlerimiz oldu. Ben blogumu ilk açtığım zamanlarda kızımın uyku problemini nasıl çözdüğümü yazmıştım. Kundak’ın kurucusu Pınar Sibirsky sayesinde kızım hala geceleri kesintisiz uyuyor. Kendisiyle o zaman yaptığım röportajı buradan okuyabilirsiniz; http://ilkkezanneoldum.blogspot.com.tr/2014/02/bebegimin-ve-benim-uyku-melegimiz-pnar.html Uyku eğitimi almadan önce benim tecrübelerime göre alttaki maddeleri de okumanızı tavsiye ederim. Özellikle anne için uyku eğitimi sancılı bir süreç ama bir kere verdiniz mi hem bebeğiniz hem de sizin gününüz daha kaliteli ve daha huzurlu geçmeye başlıyor. Tecrübeyle sabit:) 

Kızımda gece gündüz farkını anlaması için gündüz altını değiştirirken, emzirirken hafif şarkı söyleyerek, bebeğimle konuşarak yaptım. Gece ise ışık açmadan, gece lambası ışığında hiç konuşmadan emzirdim ve altını değiştirip hemen yatırdım. Akşam uyku öncesi yaptırılan banyoda bebeğimin akşam olduğu mesajını almasına bir süre sonra yardımcı oldu. Böylece bir süre sonra gündüz daha az uyurken, gece daha fazla uyumaya başladı. 

Uyku eğitimi vermek için bebeğinizin 4.ayına gelmesini beklemeniz gerekiyor. İlk 3 ay bebeğin anneye ve anne kokusuna en en çok ihtiyacı olduğu dönem. 4. ayda vereceğiniz uyku eğitimiyle bebeğinizi sallamadan, öpüp yatağa yatırarak uyutabilirsiniz. Böylece hem o uyandığında anne göğsünde olmadığını veya sallanmadığını görünce ağlamayacak tekrar uykuya dönmeyi öğrenmiş olacak, hem  de siz o uyurken dinlenebileceksiniz. Bunun olması mucize demeyin ben yaşadım bizzat eğer inanırsanız oluyor. 

Uyku eğitimi için sizin, eşinizin ve evde varsa anneanne babaannenin de onaylaması gerekiyor. Bunun sebebi siz uyku eğitimi verirken ilk günler ağlayan bebeğe dayanamayanlar size söyledikleriyle canınızı sıkabiliyor ve kendinizi kötü bir anne gibi hissetmenize sebep olabiliyor. Ama bilin ki kötü bir anne değilsiniz aksine çocuğunuza kesintisiz uyku hediye etmeye çalışan azimli bir annesiniz. 

Uyku eğitim için bebeğinizin bir kaç gün ağlayacağınızı unutmayın. Ama bunun sebebi çok açık; sallanarak veya emerek uyumaya alışmış bir bebek tabii ki alışkanlıklarından hemen vazgeçmek istemez. Ama unutmayın o alışkanlıkları da siz bebeğinize verdiniz. Şimdi de sizin emeklerinizle kendi başına uyumayı öğrenecek. İnanın ağlamaları her gün her uykuda azalıyor. Ada ilk gün 30 dk ağlarken, ikinci gün 20, üçüncü gün bizi şaşırtıp 10 dk ağlayıp uyumuştu. Ve en güzeli ne biliyor musunuz? Akşam 15 dk’da bir kalkan kızım sadece 1 kere emmek için kalkıp uyumaya devam etmişti. 

Uyku eğitimi verecekseniz bir kaç gün ağlamasına göz yumacaksınız. Ama en önemli nokta eğer başladıysanız eğitimi sonuna kadar götürün. Eğer ağlatıp sonra “Yapamıyacağım, dayanamayacağım” diye bebeğinizi kucağınıza alırsanız işte o zaman bebeğinizi boşuna ağlatmış olursunuz. Bir kere daha deneyeceğiniz zaman ise inanın bir öncekinden çok daha fazla dakika ağlayacaktır. Çünkü ne kadar ağlarsa annesinin sonunda onu hemen ağlayacağını bilir. Kendinizden emin olmadan başlamayın. 

Uyku eğitimini ne kadar erken verirseniz o kadar çabuk adapte olurlar. “Aman biraz daha böyle devam etsin ne olacak” diyip 2 yaşında uyku eğitimi vermeye kalkarsanız, yatakta kalkabilen, hatta yataktan çıkabilen çocuğu eğitmeniz o kadar zor oluyor. O yüzden 15-16 yaşına gelmiş hala annesinin babasının yanında yatan çocuklar olduğunu unutmayın. Ne kadar erken olursa hem onun alışkanlıklarından vazgeçmesi hem de sizin eğitimi sancısız verebilmeniz kolay oluyor. 


Uyku eğitimi vermeye karşı olan anneler var. Tüm annelerin düşünceleri aynı olacak diye bir şey yok. Herkes kendi bebeğini kendi doğrularıyla büyütüyor. Sadece uyku eğitimi almış bebeğin uyandığında kesintisiz uyuduğu için ne kadar keyifli olduğunu gören bir anne olarak, bebeğime verdiğim en güzel şeylerden biri uyku eğitimiydi. Uyanınca uykusunu tam aldığı için ne kadar algılarının açık olduğunu, ne kadar güldüğünü ve esasında ne kadar da huzurlu bir bebek olduğunu görmüş olduk. Eğitimi verirken şunu unutmayın; “ Siz eğitim uğruna çocuğunuzu ağlattığınız için kötü bir anne değilsiniz, siz çocuğunuza sağlıklı ve kesintisiz uyku vermeye çalışan bir annesiniz” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder