16 Eylül 2015 Çarşamba

Emziren Anneler İçin Notlar

Anne sütünün bebek için önemi artık herkes tarafından biliniyor ve dünyanın her yerinde anneler, bebeklerini mümkün olduğu kadar emzirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Şu an hamile olan veya emziren anneler için kendi yaşadıklarımdan öğrendiklerimi yazmak istedim. Hem belki biraz moral olurum. 

  • Sezeryanla doğum yapan annenin sütü biraz daha geç gelirken normal doğumla bebeğini dünyayı getirmiş annenin sütü daha çabuk gelebiliyor. Her iki doğumda da annenin unutmaması gereken bir şey; bebeğin daha ilk saatleri ve günlerinde çenesinin kuvvetli olmadığı için emmesinin beklenenden az olabilmesi. Bunun için emzirmeye devam etmek ve hemen pes etmemek gerekiyor. Çünkü doktorların da söylediği gibi, bebekler ne kadar emerse annenin sütü o kadar çok artıyor. 
  • Anneliğinizin ilk günlerinde sütünüzün kaç ml. olup olmadığını öğrenmek için bir göğsünüzü emzirip diğer göğsünüzü sağabilirsiniz. Veya bebeğinizin bir öğününü sadece sağdığınız anne sütünü biberona koyup verebilir, böylece ne kadar sütünüz olduğunu da öğrenebilirsiniz. 
  • Sütünüzün miktarından şüphe duyuyorsanız mutlaka doktorunuza danışın. Eğer doktorunuz yeterli miktarda sütünüz olduğunu söylüyorsa emzirmeye devam edin. Göğsünüzden bir rahatsızlığınız yoksa sağmak yerine daha çok emzirin. Çünkü bebekler biberondan içerlerse hemen rahata alışıyorlar. Emerek anne sütünü içen bebekler efor sarfediyor ama biberonla süt ağzının içine akıyor. Kim böyle bir rahatlık istemez ve hemen alışmaz:) Daha sonra sadece biberonla beslenmek isteyen, annesinden emmek istemeyen bebekler olabiliyor. 
  • Doktorunuz sütünüzün miktarının yeterli olmadığını söylerse, yine de emzirmeye devam edin. Tabii ki bebeğiniz aç kalmayacak ve mamayla karnını doyuracaksınız. Ama mamadan önce emzirin, sonrasında mamayı verip beslenmesini tamamlayın. Sütünüz az bile olsa mutlaka emzirin çünkü inanın ne kadar emzirirseniz o kadar sütünüz artıyor. Tecrübe ettim:) 
  • İlk bir ay içince sütünüzün miktarı zaman zaman azalıp, zaman zaman çoğalabilir. Bunun sebebi az uyumanız, üzülmeniz, iyi beslenmemeniz, az su içemeniz, moralinizin bozuk olması olabilir. Veya gerçekten de sütünüz az geliyor olabilir. Ama az da olsa sütünüz geliyorsa, biraz süt yapan şeyleri yapmanız sütünüzü arttırabilir. Bunlar; uyumak, öğün atlamadan beslenmek, bol bol su içmek ve emzirmeye devam etmek.
  • Emzirdiğiniz süre boyunca yediklerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Gaz yapan yiyecekler, sütünüzden bebeğinize geçiyor ve onun da gazlanmasına sebep olabiliyor. Protein oranı yüksek kırmızı et, balık gibi yiyecekler sütünüzün kalitesini arttırırken, yine yediğiniz ıspanak bebeğinizin bağırsaklarını çalıştırabiliyor. Dereotu ve rokanın da süt yapıcı özelliği olduğu söyleniyor. Aynı zamanda bol bol sıvı tüketilmesi anne sütünün artmasına katkı sağlıyor. Bunların başında su gelirken, mevsim meyvelerinde yapılabilecek kompostoda hem sizin tatlı ihtiyacınızı gideriyor, hem de sütünüzü artırabiliyor. 
  • Banyoda göğüslerinize saçınızı durularken şampuan gelmemesine dikkat etmeniz gerekiyor. Göğüslerinizi gelen sütle silmenizi söyleyenler olacaktır. Bunu sakın yapmayın! Bir sürü arkadaşımın bebeği bu işlemden dolayı mantar olmaktan son anda döndü. Doktorlar da yapılmasını önermiyor zaten. Onun yerine her akşam banyo yapmanız yeterli olacaktır. 
  • Her emzirmenizden sonra emzirdiğiniz göğsünüzü sağmanız, sütünüzün tamamen boşalmasını ve daha hızlı dolmasını sağlıyor. Ben bunu çok geç farkedip iki defa süt düğümlenmesi oldum. O yüzden her emzirmeden sonra az bile kalsa mutlaka göğsünüzü sağın. Hem süt düğümlenmesini önlemiş oluyor hem de göğsünüzün daha çabuk dolmasını sağlıyorsunuz. 
  • Geceleri bebeğinizi minimum 3 saatte bir emzirin. Öncesinde bebeğiniz kalkarsa uyusun diye emzirmeye çalışmayın çünkü böylece hem bebeğiniz gazlanabilir hem de emzirerek uyumaya alışabilir. Bu da benim başıma geldiği gibi, bebeğinizin gece de 15 dk’da bir kalkmasına sebep olabilir. O yüzden her uyandığında emzirmek yerine minimum 3 saatte bir emzirin.
  • Emzirmeye elinizden geldiğince devam edin. Sütünüz gelmiyorsa veya bittiyse de sakın üzülmeyin. Bir sürü bebek mama içerek büyüyor ve gayet de sağlıklılar. Sevginiz ve ilginiz onun için en önemli yatırım olacak. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder