24 Nisan 2014 Perşembe

İkinci Kez Anne Olsam...

Ada 17 aylık oldu. 17 ayda hem annelik, hem ilişkiler, hem arkadaşlık anlamında bir sürü şey öğrendim. Ama en önemli deneyim annelik oldu tabii ki. Şimdi tekrar anne olsam neler yapar, Ada’da yaptığım neleri yapmazdım yazmak istedim. Hem yakında anne olacaklar için belki bilgilendirici olur, hem de şimdi bebeği daha çok yeni olanlara yardımcı olur.

Bugün tekrar anne olsam;

Kundak yapmaya bu kadar karşı olmaz, bebeğimin uykusu için ilk 3 ay her uykuda bacaklardan dar, kollardan bol olacak şekilde kundak yapıp anne karnında gibi hissetmesini sağlayarak daha kesintisiz uyumasını sağlardım.
·         Kesinlikle kucakta sallayarak uyutmaz buna da alıştırmazdım.
·          İlk 1 ay bebeğe, anneliğe ve uykusuzluğa alışma döneminde uykusuzluğun anne sütünü etkilediğini gördüğümden ve kesintisiz 4 saat uyumak için sütümü sağıp birinin bebeğime vermesine izin verirdim. Sütüm yoksa 1-2 gece öğününü bebeğime mama olarak verir sütümün artması için 4 saat kesintisiz uyurdum.
·          Banyosunu şimdi de olsa her akşam aynı saatte yaptırırdım çünkü gece gündüz ayrımı için aynı zamanda bebeğin rahatlayıp iyi uyuması için çok faydalı olduğunu gördüm.
·         Emzik yine verirdim ama bebekte emme isteğinin bittiği 4.aydan sonra vermemeye başlardım.
·         Sütlü tatlı yemenin veya maltları içmenin anne sütünü arttırmadığını gördüğüm için yine sadece öğünlerime dikkat eder, karbonhidrat ve proteini bir arada yer, kayısı kompostosu içer, taze balık yer ve bol bol su içerdim.
·         Bebeğimi yine saatli emzirirdim. Akşam başaramadığım her ağladığında emzirmeyi yapmaz, yine saatli beslemeye dikkat ederdim.
·         Maalesef geç uygulamaya başladığım emzirdikten sonra hemen göğsümü sağma işlemini ikinci bebeğimde yapardım. Böylece hem süt düğümlenmesi yaşamaz, hem de iyice boşalan göğsümün anne sütüyle daha çok dolmasını sağlardım.
·         Aynen ilk bebeğimde olduğu gibi yine akşam uykusuna 19.00-19.30 arasında yatırırdım.
·         Maalesef geç hatamı fark ettiğim 9. aya kadar 3 gündüz uykusu yapmasını sağlardım. Akşamüzeri uyuyan bebeğin daha iyi akşam uyuduğunu bizzat gördüm.
·         Yine uyku zamanlarında bebeğimin kendi yatağında uyumasını sağlardım.
·         Havasızlıktan dolayı mikrobun çok olduğu alışveriş merkezlerine özellikle ilk 3 ay, mümkünse hiçbir zaman yine götürmez, onun yerine yine açık havada, hava soğuk olsa bile sıkı sıkı giydirip temiz havada dolaştırırdım.
·         İkinci bebeğimde de Ada’da olduğu gibi, ek gıdaya 5,5 aylıktan önce başlamaz ve sütüm yeterli gelmese de mama takviyesi yaparak ek gıdayı bebeğimin  fizyolojik olarak hazır olduğu 5,5 aydan önce başlamazdım.
·         Ada’ya hamileyken ilk 3 ay giymesi için aldığım bolca elbise, ayakkabı vb. şıklık kıyafetleri ikinci bebeğimde 1 veya 2 tane alırdım. Çünkü bebeğin ilk 6 ay tulumdan başka bir şeyi çok giyemediğini gördüm. 
·        İkinci kez anne olsam ikinci bebeğimin de beni annesi olarak seçtiği için minnat olurdum..   


2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler siz de ikinci kez anne olacağınız için anlamışsınızdır:)

      Sil