17 Kasım 2014 Pazartesi

Bebek Masajı Nasıl Yapılır?

Bebekler doğduğu zaman annelere genellikle; “Bebek masajı yap”, “ Masaj bebeğin gazına çok iyi gelir” derler. Ama yeni anne olmuş hele ki ilk kez anne olmuş bir anneyse, masajı nasıl yapacağını bilemez. Blogumu takip eden annelerden de bu konu da bir kaç soru gelince, ben de işin uzmanına bu işi sormaya karar verdim. Daha önce blogumda da emzirme üzerine röportaj yaptığım, bebeimgeliyor.com’un yaratıcısı, emzirme ve çocuk bakımı üzerine annelere seminerler de veren Esra Ertuğrul’a bebek masajını sordum.

Ada’ya ilk zamanlarda yaptığım masajı da bana bebek hemşiresi öğretmişti. Ve gerçekten de Ada’ya özellikle banyodan sonra bebek yağıyla yaptığım bu kolay masaj hem gazına hem de rahatlamasına çok yardımcı oluyordu. Umarım Esra Hanım’dan aldığım bu bilgiler sizin bebeğiniz için de şifa olur.



Bebek masajı Nasıl Yapılır?

Bebeklere masaj yapmanın ne özel bir tekniği ne de belli bir sırası vardır. Esas sorun bunu onların küçücük bedenlerine uydurabilmektedir. Vücut çok küçük olduğundan, muhtemelen en çok sıvazlamaları kullanacaksınız. Üzerinde çalıştığınız bölge elleriniz için fazla küçükse, parmak uçlarınızla masaj yapın. Aşağıdaki sıraya sıkı sıkıya bağlı kalmanız gerekmez. Bebeğinizin hoşuna giden hareketleri hemen keşfedeceksiniz. Tüm hareketleriniz yavaş ve dengeli olsun, bırakın elleriniz sizi yönlendirsin. Yüz de dâhil olmak üzere tüm bölgelerde hafif bir bitkisel yağ kullanın, badem ve ay çiçek yağı kolayca bulunabilir ve bebekler için de uygundur. Bebek yağı da kullanabilirsiniz ancak bebek yağı mineral esaslı bir yağdır, deri tarafından kolayca emilmez.

Yüz Masajı

Alnını yanlara doğru sıvazlayın. Burundan başlayıp şakaklara kadar dışarı, yanlardan aşağı ve çeneye doğru bitirin. Kaşlardan başlayıp hafifçe gözaltlarına doğru devam edin, göz çevresinde daireler çizin, yumuşak bir şekilde şakaklara bastırın.

Karın Masajı

Uyluklardan başlayıp yukarı doğru devam edin, ellerinizi omuzlardan dışarı, kollardan ve sonra da gövdenin her iki yanından aşağı doğru kaydırın. İki elinizle aynı anda, sonra da sırayla, bir elinizi yukarı diğerini aşağı kaydırarak çalışın. Ellerinizi parmaklarınız birbirine ters yönde bakacak şekilde karnın her iki yanına ve çaprazlayarak öne ve arkaya doğru kaydırın. Karnı yanlamasına geçerken ellerinizi gevşetin. Göbek çevresini bir eliniz diğerini izleyecek şekilde daireler çizerek saat yönünde sıvazlayın. Kollarınız çaprazladığında bir elinizi diğer kolunuzun üzerinden aşırın. Bu, sancı ve karın ağrılarını gidermeye yardımcıdır. Kollar ve Bacaklar bir kolu yukarı kaldırıp omuzdan ele kadar devam edin ve sonra kolu her yerinden hafif hafif sıkın. Elinin tersini sıvazlayın, sonra kıvrık parmakları açıp her parmağa hafifçe sıkarak döndürün. Bir bacağı yukarı kaldırıp sıvazlayarak her yerinden sıkın. Ayağı da sıvazlayıp her ayak parmağını sıkarak döndürün.

Sırt Masajı

Bebeği yüzükoyun yatırıp sırtını sıvazlayın. Ayaklardan başlayıp bacaklara, poposunun üstünden sırta, yukarı doğru devam edin. Ellerinizi omuzlar ve kollardan, sonra da hafifçe her iki yandan aşağı doğru kaydırın. Başparmaklarınızı omurganın her iki yanından yukarı kaydırın. Ellerinizi çaprazlayarak sırtta yanlamasına öne ve arkaya doğru hafifçe kaydırın. Kedi masajıyla bitirin. Bir eliniz diğerini izleyecek şekilde çok yumuşak ve dengeli biçimde sırttan aşağı doğru kaysın. Eliniz bacaklara ulaştığında kaldırıp boyuna geri getirin ve tekrarlayın.

Pasif Hareketler

Ayaklarını tutun, her iki bacağını da esnetin. Bebeğin ellerini tutup kollarını göğsü üzerinden çaprazlayın. Kollarını alıp yanlara doğru uzatın ve sonra hafifçe çekerek esnetin. Kollarını yukarıda tutun sonra bir kez daha çaprazlayın. Kollarını başına doğru kaldırın, bir kez daha hafifçe çekerek gerin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder