24 Temmuz 2015 Cuma

Anneliğin Hastanedeki İlk Saatleri

Yeni anne olan kişiye halk arasında ilk 40 gün lohusa deniyor. Ama benim gibi ağır bir lohusalık geçirirseniz bu zaman biraz daha uzayabiliyor. Lohusa olan annenin ruh halini ancak anne olmuş bir kadın anlar diye düşünseniz de bazen en fazla anne olmuş kadınların yeni anneyi anlamadığını üzülerek görüyorsunuz. Benim de en zorlu olan ilk annelik günlerimde nedense böyle oldu. Özellikle hastanede doğumla başlayan zorlu süreçten sonra, odaya gelen annenin karşısında diğer annelerden değişik yorumlar, emzirme konusunda öğütler, bebek bakımı konusunda nasihatlar, emzirmeye çalışmaktan göğsü yara olan anne için değişik krem    önerileri oluyor. İlk kez anne olan annenin normal doğumsa yorgunluktan, sezeryansa ağrıdan gözü hiç bir şeyi görmezken, bir de değişik yorumlar, hatta emzirmesine yardımcı olmak için 3-4 kişinin aynı anda müdahelesi anneyi çok geriyor. Esasında annenin o anda tek ihtiyacı olan bebeğini emzirmek için getiren hemşireyle ve isterse annesi ve eşiyle yalnız kalıp her anlatılanı, son enerjisiyle dinlemek ve bebeği için doğru yöntemleri öğrenmek. İlk günün heyecanı, herkesin bebeği görmek istemesiyle yeni anne adayı nereye bakacağını şaşırıyor ve günün sonunda kuş gibi hiç bir şey anlamadan kalıyor:)  

Bence bir başka konu da, yeni doğmuş bebeği, hastaneye gelenlerin kucağına almak istemesi. Bir kaç saat önce en korunaklı yerden,  annesinin karnından çıkarak dünyaya gelmiş minik bebeğin, daha mikrop ve virüslerle karşılaşmaması gerekirken, her önüne gelenin kucağına almasının doğru olmadığını düşünüyorum. Ne kadar omuz bezleri olsa da hepimiz çeşitli yerlerde bulunarak bizim için zararlı olmasa da, yeni doğan bebek için zararlı olabilecek tozlar, bakteriler taşıyabiliyoruz. O yüzden annenin yeni doğmuş bebeğinin tek istediğinin annesinin göğsünde yatmak olduğunu düşünerek, mümkünse daha ilk günlerde hemen herkesin kucağına vermemesini öneririm. Tabii ki size yardım eden anneniz, eşiniz, yakın arkadaşınız bebeğinizi kucağına alacak fakat tebrik için gelen misafirlerin uzaktan bebeğinizi görerek güzel dileklerini söylemeleri gerektiğini düşünüyorum. 

Bebeğin ilk doğduğu andan itibaren bir tek annesinin kokusunu tanıdığı ve ağlarken onun kucağında sustuğunu ilk saatlerinde hemen anlayabiliyorsunuz. Daha hastanedeyken “kucağına alma”, “her dakika emzirme”, “bebek odasına yolla mama versinler sen uyu” gibi bir sürü şeyi gelen ziyaretçilerden, özellikle de anne olmuş olanlardan duyuyorsunuz. Tabii ki herkes iyi niyetle ve anne adayını rahatlatmaya çalışıyor. Ama esasında annenin daha da aklını karıştırdıklarının farkında değiller. Yeni anne olacaklar için önerim; tabii ki bir sürü şeyi bilmiyorsunuz ama bilin ki bebeğiniz ve iç güdüleriniz sayesinde 10 günde çoğu şeyi öğreneceksiniz. Çünkü bebeğiniz ne kadar kitap okusanız da size kendisi kendisini anlatıyor. Diğer annelerin yorumları dinleyin ama bilin ki siz bebeğiniz için en iyisine karar verirsiniz. O yüzden panik olmayın ve çaresiz kaldığınızda güvendiğiniz bir anneye bilmediğiniz konuda onun nasıl yaptığını sorun. Deneye deneye kendi bebek büyütme yönteminizi zaten bulacaksınız. Ama bilin ki yaşadığınız panik, “ ben bu kadar minik bebekle ne yapacağım” laflarınız, bilinmezlik yavaş yavaş tecrübeye dönüşecek ve bir bakacaksınız siz bir süper annesiniz:) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder