20 Ocak 2014 Pazartesi

Yeni Doğan Bebek Hemşiresi'nden Bebek Bakım Önerileri

Sevim Kurucay, 23 yıldır yeni doğan bebek hemşiresi. Şimdilerde ise evlere giderek yeni annelere bebek bakımı konusunda eğitim veriyor. Ada doğduğunda bana ve bebeğime de ilk eğitimimizi Sevim Hanım vermişti. En zor ve uykusuz zamanlarımda beni rahatlatmayı başardı. Benim için en önemlisi, yara olmuş göğüslerim için önerdiği Garmastan adlı kremle o dönemde hayatımı kurtarmış olması. Sevim hemşirenin birçok annenin merak ettiklerine yanıt verdiği röportajını keyifle okumanızı dilerim.

   1.   Yeni doğan bebek bakımında temel şeyler nedir?

Yeni doğan bebek bakımında ilk 15 gün çok önemlidir. Çünkü anne ve bebek birbirlerine alışmaya çalışırlar. İlk günlerde bebek ve annenin beslenmeleri çok önemlidir. Bebek yeterli beslenmezse sarılık riski artar. Sarılık çiş ve kakayla atıldığı için ilk hafta bebekleri iki saatte bir emzirmeniz gerekir.

   2.   Yeni doğan bebeklerde gece gündüz ayrımını nasıl öğretiriz? Ne zaman geceleri daha fazla uyumaya başlarlar?

Bebekler ilk 1.5-2 ay süresince, gece gündüz ayrımı pek yapamaz. Etrafı görmeye başlayıp iletişim kurma yetenekleri geliştikçe, gündüz daha fazla uyanık kalmaya başlarlar. Böylece gece uykusu daha da uzayacaktır. Ayrıca banyo yapmak bebeği çok rahatlatır. Akşam saatlerinde banyo yaptırmak, gece biraz daha uzun süreli uyumasına yardımcı olacaktır.

    3.   Kız bebek ve erkek bebeğin bakımında farklılık var mıdır? Sünnet olan erkek bebeğin bakımında nelere dikkat edilmelidir?

Kız ve erkek bebek bakımında genelde büyük farklılık yoktur. Sadece kız bebeklerde alt bakımı çok önemlidir. Alt temizliği önden arkaya ve tek hareketle olmalıdır. Yani kirli bezi veya ıslak mendili temiz bölgeye dokundurmak idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Aynı zamanda kız bebeklerde akıntı ve kanama meydana gelebilir.

Erkek bebeklerde ise, sünnet olduktan sonra sadece doktorun verdiği kremi her altını açtığınızda sürmeli ve çok küçük bez kullanmamalısınız. Yeni doğan sünnetinin sonraki bakımı alt değiştirmek kadar kolaydır ve birkaç gün içinde tamamen iyileşir.

    4.   Bebeklerde konak olmaması için nelere dikkat etmeliyiz?

Bebeklerin ilk aylarında konak dediğimiz  kafa derisinde kabuklaşmalar olabilir. Eğer çabuk müdahale edilmezse hızlı yayılır. Şampuan haftada bir veya ikiden fazla kullanılmamalı ve çok iyi durulanmalıdır. Aynı zamanda her banyoda suyuna birkaç damla bebe yağı konulmalıdır.

     5.  Yeni doğan bebekler kaç saatte bir emzirilmelidir? Emzirme konusunda annelere önerileriniz var mı?

Bebekler iki üç saatte bir beslenmelidir. Bebekler, emmeyi vücudunun bir parçası zanneder ve en güçlü refleksleridir. Mamada ise çok hızlı kan şekerini yükselttiği için bebekler daha uzun uyur. O yüzden bebekler sekiz öğünden az beslenmemelidir. Bebek sık emdikçe ve anne günde en az iki defa pompa yaptığında süt bebeğe yeterli olacaktır. Bazı durumlarda anne yorgun, stresli olabilir ve sütü azalabilir. Bu durumlarda bol su içmek, günde en fazla dört bardak bitki çayı, boza, malt içecekler, inciri kaynatıp suyunu içmek ve düzenli protein ağırlıklı beslenmek annenin sütünü artırır. Annenin rahat, stressiz ve dinlenmiş olması sütü çok artıracaktır.

     6.   Meme emen bebeklerde anne göğüs bakımında nelere dikkat etmelidir? Emziren annelerde süt düğümlenmesi olmaması için ne yapılmalıdır?

Meme ucu yaralanması annenin acı çekmesine, böylece sütünün azalmasına sebep olabilir.  O yüzden emziren anneler meme bakımına çok dikkat etmelidir. Bakım için günde bir defa duş yapmak ve göğsün ucuna lanolinli kremler sürmek faydalı olacaktır. Eğer yara olduysa doktora danışmaları uygun olur.  Emzirmeden sonra pomad kullanılmalı, göğüs ucu havalandırmalı ve temiz tutulmalıdır. Eğer çok yara olmuş ve kanıyorsa geçici olarak silikon göğüs ucu kullanılabilir.

İlk günlerde süt kanalları tam açılmadığından ve kolostrum denilen koyu süt geldiğinden, göğüslerde süt düğümlenmesi olabilir. Bu anneye ağrı ve ateş yapar. Müdahale edilmezse iltihaplanmalara neden olur. Bu durumda annenin bebeği sık emzirmesi, sonrasında pompa ile en az 2-3 saatte bir göğüslerini boşaltması ve göğüslere ılık kompres veya masaj yapması rahatlamasını sağlar.


     7.  Yeni doğan bebeklerde gaz sancıları ne zaman başlar? Neden gaz sancıları olur?

Bebeklerde mide kapakçığı geç geliştiğinden hava yutarlar, enzim ve florası tam gelişmediği için gaz problemleri oluşur. Genellikle ilk 15 gün bağırsak haraketleri başlamadığı için gazını kolay çıkarır. Ama bağırsak haraketleri başladıktan sonra yuttuğu havaları tam atamadığı için gazını kolay çıkartamaz. Burnunun açık olmasına dikkat etmeli ve emzirirken hava yutmamasına özen gösterilmelidir. 

    8. Yeni doğan bebeklerde uyku düzeni nasıl oluşturabiliriz ve bebeğimizi nasıl yatırmalıyız? 

Yeni doğan bebeklerde moro refleksi olur. Yani ilk 3 ay kendini anne karnındaki dar ortamda gibi hissetmek istedikleri için boşlukta hissederler. Bu yüzden kendilerini uyandırırlar. Hafif bir tülbentle kundaklama yapmak güvende hissettirir ve daha uzun uyumalarını sağlar. Kundaklama bebeğe anne karnındaki gibi güven hissi verir ama sıkı olmamalıdır.

Bebekler sert yatakta sırt üstü, iki omuzunun üzerine yatırılmalıdır. Yastık 1 yaşına kadar kullanılmaz ama yatağın altından biraz eğim yapılabilir. Gün içinde yanımızda yüz üstü, arada yan yatırılabilir. Sürekli yan yatırmak da omurilik eğriliklerine neden olabilir.

    9.  Yeni doğan bebeklerin odalarının sıcaklığı nasıl olmalıdır? 
 
Bebeklerin metabolizması hızlı çalışır, hızlı nefes alır, kalpleri hızlı atar ve kanları çoktur. O yüzden oda ısısı 23-24 dereceyi geçmemelidir ve üzerini örtmek için ince bir örtü kullanılmalıdır. Eğer yazsa ve çok sıcaksa klimanın nem alma özelliğini kullanarak açabilirsiniz. Kısacası yaza, kışa, geceye, gündüze bakmadan  bebeğin bulunduğu odanın ısısı 23-24 derece olmalıdır.

     10.  Lohusa anne bakımında neler önemlidir? Anneler nelere dikkat etmelidir?

Anneler bebeğinin bakımından sorumlu olduğu için dinlenmesine, beslenmesine, stressiz bir ortamda olmasına dikkat etmelidir. Çok kişinin bebek bakımına müdahale etmesi annenin sinir sistemini çok yorar. Her bebek birbirinden farklıdır, o yüzden sadece anneye manevi destek olunmalı, çok müdahale edilmemeli ve dinlendirilmelidir. Hiçbir anne bebeğine zarar vermez. Bebeğinin bakımını, banyosunu kendi yaptırması kendine güvenini artırır. Mutlu anne, mutlu ve sağlıklı bebek demektir. 


Sevim hemşireye ulaşmak için:
sevimkcay@hotmail.com


20 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Sevim hemşireye sonsuz teşekkür borcu olan bir anne olarak bu yorumu yazmayı kendime bir borç olarak görüyorum.Hamile olduğumu öğrendiğimde ne hamilelik ne de çocuk sahibi olmanın gerçekte ne anlama geldiği hakkında ne kadar bilinçsiz bir yaşta ve pembe düşlerle dolu beklentilere sahip olduğumu ancak bugün anlayabiliyorum. Geriye dönüp baktığımda ne kadar yalnız, eziyetli ve zor bir hamilelik geçirdiğimi görüp bugün bile üzülüyorum. Hamileliğimin 8.ayına kadar çalışmak zorunda kaldım.İlgisizlik ve aldatılmanında ardından evliliğim tamamen çıkmaza girdi.6.ayında düşük tehlikesi geçirdiğimi, başta ikiz hamilelik olup maalesef bebeklerden birisini daha gelişemeden kaybettiğimi de düşünürseniz doğumdan sonra bana hediye olarak gelen ve bugün bile hala hayatıma karabasan gibi çöken panik atak ve doğum sonrası depresyonu anlamanız daha kolay olacaktır sanırım. Ne yazık ki, hastaneden çıkarken hissettiğim şey ne sonsuz bir annelik içgüdüsü ne de mutluluktu. Tek hissettiğim şey tek başına bu sorumluluğu nasıl kaldırabileceğimin korkusu, sadece 5 ay sonra işe geri dönmek zorunda olmanın verdiği psikolojik baskı ve bebeğime karşı duyduğum inanılmaz bir suçluluk duygusuydu. İlk 15 gün nerdeyse hiç uyumadım ve yemek yiyemedim. 56 kilo ile hamile kalmıştım ve doğuma girdiğimde 75 kiloydum ve doğumdan sadece 25 gün sonra 50 kilonun bile altına düşmüştüm. Hayatla bağlarım hızla kopuyor gibi hissediyordum ve o minik boncuk boncuk gözlere baktıkça çaresizliğim daha da artıyordu. Tamamen dibe vurduğumu düşünüyordum. Psikyatristin verdiği ilacı sadece bir gün ve verdiği dozun çok çok altında almama rağmen nerdeyse iki gün boyunca beni uyutmuştu. Hiçbirşeyi böyle hayal etmemiştim ve bebeğime bunu yapmaya hakkım yoktu biliyordum ama ne yapmam gerektiği hakkında hiçbir fikrim yoktu. Hem benim hem de bebeğin sorumluluğu tamamen annemin üstüne kalmıştı. Anneciğim üç ay boyunca ikimize de baktı ve adeta beni bir kez daha dünyaya getirdi. Yalnız bile kalamaz hale gelmiştim....

    YanıtlaSil
  3. Böyle günlerden birinde teyzemin telefon etmesi ve ayarlamasıyla Sevim hemşire bebeğimi kontrol etmeye geldi ve sanırım yılların tecrübesiyle benim durumumdaki vehameti görüp o sakin ses tonuyla benimle uzun bir konuşma yaptı .İşte o konuşma bana gerçekten "anne" olmanın ne olduğunun ve ne kadar mucizevi bir olay yaşadığımın farkına varmamın ilk adımı oldu. O gün ve ertesi gün bebeğimin Sevim hemşirenin güvenilir ellerinde olduğu düşüncesinin huzuruyla çok uzun bir zamandan sonra deliksiz uyudum. O iki günden sonra karamsarlığımın ve korkularımın ne kadar boş olduğu düşüncesine daha çok inanır oldum ve yanlız olmadığımı hissettim. Annelik inanılmaz, mucizevi bir değişimdi ve o küçücük ellerin, boncuk boncuk gözlerin sahibinin benden bir parça olması aslında ne kadar müthiş bir duyguydu. Ben bunu ancak bana o sakin ses tonuyla ve güven duygusuyla anlayıp farkına varabilmiştim. O günden sonra biliyordum ki benim onu büyüteceğim kadar o büyük mucizenin sahibi de beni büyütecekti. Bugün 11 yaşında. Can yoldaşım, en iyi arkadaşım, komedyenim, sevgi çiçeğim, akıl hocam, en yakışıklım, hayat ışığım ve hala hayatımın mucizesi. O günden sonra Sevim hemşire hep hayatımızda oldu. Bebeğim her hastalandığındaki panik telefonlarımda, salya sümük çaresizliklerimde, aşılarımızda, iğnelerimizde, kaşımız patladığında, dişimiz kırıldığında, su çiçeğimizde anlayacağınız her başımız sıkıştığında o sakin ses tonuyla bana artık hemşireliğin çok çok ötesine geçen Sevim teyzeliğiyle her zaman destek oldu. Bazen yapılanların karşısında teşekkür ederim demek çok boş ve anlamsız kalır bilirsiniz. Sevim hemşirenin bizim hayatımızdaki yeri işte tamda böyle bir durum. O bize hemşireliğin çok ötesinde bir el uzattı ve bunun minneti nasıl ifade edilir nasıl teşekkür edilir ve bunun karşılığını nasıl bir maddiyat karşılar ya da var mıdır bilemiyorum. Umarım tüm kadınlar gerçekten hayal ettikleri gibi hamilelikler ve doğumlar yaşarlar .O kadar şanslı olmayanlar benim gibiler içinde dilerim benim meleğim Sevim hemşire gibi bir melekle yolları kesişir ve onlarda biraz gecikmeli de olsa bu mucizenin ve mutluluğun tadına varırlar.Sonsuz sevgilerimle. Tuğra'nın annesi Nevin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nevin Hanım merhaba, okurken çok iyi anladım sizi ve çok duygulandım.. Ama neyse ki zor zamanları geçirmiş ve oğlunuzu 11 yaşına getirmişsiniz. Sevim Hemşire benim için de ilk zamanlarımda her zaman yardımcı oldu. Onun sayesinde bir sürü şeyi daha kolay atlattım. Sizin de onu o zor zamanlarınızda tanımış olmanıza çok sevindim. Sevgiler

      Sil
  4. Ayşe Hanım merhaba,
    Blogunuzu zevkle takip ediyorum, yararlı bilgiler için çok teşekkürler.
    3 hafta sonra doğum yapacak olmamdan dolayı Sevim hemşireye ulaşmak istiyorum mail gönderdim ama maalesef geri dönüş alamadım, kendisine ulaşabileceğim başka bir iletişim yolu için size danışmak istedim. İlginize şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, cep telefonunu verebilirim bana mail atarsanız oradan yazayım. yucelayse80@gmail.com Sevgiler..

      Sil
    2. Merhabalar 45gunluk bebegim var ve zor bir surecten geciyorjm sevim hemsire hangi sehirde nasil ulasabilirim?

      Sil
    3. yucelayse80@gmail.com adresinden bana yazabilirseniz size iletişim bilgilerini vereyim.

      Sil
  5. Bencede cok faydali bi yazi olmus tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  6. Bencede cok faydali bi yazi olmus tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir yazı. Yeni anneler için bebek bakımı konusunda çok faydalı olmuştur.

    YanıtlaSil
  8. bakiciilan.net / Enci Danışmanlık / 0532 064 03 31 Bebek çocuk bakıcısı hasta yaşlı bakıcılığı işi arayanlar ile bakıcı arayanların ve güvenilir istihdam bürolarının Türkiye genelinde ücretsiz ilan vererek bir araya geldiği bakıcı ilanı sitesidir.

    YanıtlaSil
  9. Tecrübeli ve referanslı bebek bakıcısı çocuk bakıcısı hasta ve yaşlı bakıcısı hemşire arayan aileler , bakıcı arayan aileleri,bakıcıslık işi arayan bakıcıları ve danışmanlık firmalarını bir araya getiren Türkiye'nin en büyük bakıcı ilan sitesine hepiniz davetlisiniz
    http://www.bakiciilan.net/

    YanıtlaSil
  10. http://www.nannyturkey.com çocuk bakıcısı/ bebek bakıcısı/ hasta bakıcısı/dadı/hemşire arıyorum diyenler ücretsiz ilan verme sitesi Kategoriler ; bebek bakıcısı ilanları, bebek bakıcısı aranıyor, bebek bakıcısı iş arıyor, çocuk bakıcısı, hasta bakıcısı, yaşlı bakıcısı, dadı, hemşire, refakatçi, ev işlerine yardımcı yatılı ve gündüzlü yerli yabancı personeller. http://www.nannyturkey.com

    YanıtlaSil
  11. Doğru kundaklama önemlidir. http://www.bebekvegelisim.com/bebek-kundaklama-nasil-yapilir-bebek-kundaklamanin-zarari-var-mi

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar adım betül,

    Yeni doğan çocuğum için yararlı bilgiler içeren gelişimine katkı sağlayıcı aktiviteler ve bilgi sunan bir site buldum. Tüm annelerimize tavsiye ediyorum. Aşşağıda ki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

    https://www.cocukludunya.com/

    Herkese iyi günler dilerim :)

    YanıtlaSil